Sokat gondolkoztam hogyan lehetne rávenni a csajokat, hogy magyarul is gyakoroljanak írni, olvasni. Az evidens volt számomra, hogy iskola után nem fogom erőltetni, hogy még magyar munkafüzeteket is töltögessenek, olvasókönyveket olvassanak. Így is alig férünk bele egy napba. Délután 5-ig van suli, ha épp nincs semmi délutáni különóra akkor játszanak egy kicsit az udvaron, majd irány haza. Mondjuk fél hat-háromnegyed hatra itthon vagyunk. Akkor átöltözés, evés és leülünk leckét írni. Szinte mindig van matek, angol, spanyol házi, ami egyenként önmagában nem sok, egy-egy oldal feladat, valami kitöltögetős , matekból számolás, rajzolgatva, színezve. De azért mindig küldenek olvasnivalót angolból meg spanyolból is. És néha van egy kis tanulni való környezetből, és minden péntekre van 10 angol szó amit meg kell tanulni leírni, ezt elosztjuk a hétre és minden nap igyekszünk legalább egyszer leírni őket, hogy péntekre menjen diktálás után is.(És ilyenkor mindig megkapom a gyerekeimtől, hogy milyen szar az angol kiejtésem... És a ciki, hogy én még nem is mindig hallom a különbséget az enyém és az övé között. De tudom, hogy neki van igaza :-)) És összehasonlítva az otthoni iskolával, itt olyasmit is tanulnia kell amit otthon kisujjból kirázna: pl. most tanulták környezetből a testrészeket: persze sok már ráragadt itt is az eddigiek során, de azért mindig vannak új szavak mint pl. most a derék, ízület, végtag, könyök - ezeket nem használják a gyerekekkel a játék során, eddig órán sem került elő, és nekik pár hét alatt mindezt (és sok mást) tudni kell angolul és spanyolul is. Szerintem egyáltalán nincs könnyű dolguk, büszke vagyok rájuk :-)

Viszont egyszerre nem nagyon lehet velük dolgozni, mert akkor egyrészt folyton szekálják egymást: versenyeznek ki készül el hamarabb, kié a szebb, na meg egymást másolják. Így inkább egyiket elküldöm játszani vagy nézhet addig mesét míg a másikkal tanulunk. Aztán csere. Mire mindezzel kész vagyunk már este van, max. még sétálunk egyet (muszáj mozgatni őket mert különben a lakásban vadulnak). Mikor mondjuk zeneóra van akkor mindez csúszik egy bő órát, csak gyors vacsora, leckeírás aztán fürdés, fekvés, esti mese... így is rendszeresen 10 óra(vagy még később) van mire elalszanak. Mondjuk reggel 8-kor kelnek, ez jó, de még így is úgy kell kikönyörögni őket az ágyból. Főleg Pepét, vele boldogulni művészet reggel míg rendesen fel nem ébred.

Keresgettem a neten ötletek után, és mivel elég sokat olvastam a home schooling-ról ott találtam az ún. lapbook-okat. Ezek ilyen kis házi készítésű könyvecskék amik egy-egy témát dolgoznak fel. A halloween pont kapóra jött, így elkészítettük életünk első lapbookját. Nagy sikere volt, azóta mindig könyvet akarnak írni. Elkezdtük az emberi testet is a környezethez, most az érzékszervekkel folytatjuk, majd azokat is megmutatom, csak még nincs kész. Miközben csináljuk sokat rajzolnak, színeznek és a szavakat leírjuk mind a három nyelven, így a magyar írást is gyakorolják.

Íme a kész mű:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A töknél pl. leírtuk a részeit. Látszik, hogy a magyar olvasással még van mit fejlődni: bevitték a könyvet megmutatni a suliba, ahol játszottak vele egy kicsit: kiszedték a tök részeit tartalmazó kártyákat (a neveket el kell olvasni és összepárosítani a rajzokkal) és a szár-ban az á-t a-nak olvasták. Kérdezte a tanár, hogy az mit jelent. Ők meg lefordították. A-val. Biztos értetlenül nézett a tanár néni, hogy ez a kártya hogy került oda... :-)

 

 

 

 

A tökbe rejtett asszonyról szóló versikét kívülről fújják, annyira tetszett nekik. Ezért is jó ez a módszer: nem kell megerőszakolni a gyereket, hogy tanuljon.

(Persze biztos van akinek a gyerekét amúgy sem, de az enyémek szívesen mennének az iskola temetésére...)

 

 

 

 

 

 

Mondjuk ehhez a témához nem sok magyar vonatkozás van, a halloweent még csak mostanában kezdték el otthon ünnepelni, de a többi lapbookba igyekszem majd beletenni ha eszembe jut valami odaillő magyar dolog.

A legjobban ezeket a felhajtható lapokat, zsebeket élvezték, mindegyik rejt valami érdekességet. A zsebekben főleg kártyák vannak amiket párosítani kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze mint minden első, itt is bőven vannak hibák, de a cél teljesítve, a gyerekek élvezték (és tulajdonképpen én is :-) ), szóval mindenképpen folytatjuk.

 

 

 

Ha esetleg mást is érdekel, itt van pár oldal ahonnan jó ötleteket lehet szerezni, anyagokat letölteni:

(de ha csak beírjuk a keresőbe hogy homeschooling vagy lapbook azonnal kismillió találatunk lesz)

 

A magyar "klasszikus" Virág blogja, aki már nem otthon oktat, de nagyon sok jó ötletet lehet tőle meríteni.

Szintén részt vesz a lapbookmánia oldal készítésében is ahol kifejezetten lapbook-sablonokat, ötleteket találtam.

Ez angol nyelvű blog, oldalt sok más homeschooling blog linkjét meg lehet találni

Homeschool helper: , homeschool share:sok letölthető segédanyag

Még spanyol és angol nyelvű otthonoktatós blogok pl.

Orca

Yee

Mi cielo

El primero

Lapbook lessons

Apoyo

Jamin

Mexico

Den

és még sorolhatnám...

 

 

 

Szerző: bodnarcsalad  2011.11.14. 00:23 Szólj hozzá!

Címkék: lapbook

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr823375668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása