Sajnálom, hogy több mint egy hónap elmaradásom van de hát élni kell először ahhoz hogy blogot írjunk, nem? :-) Annyi minden történt az elmúlt közel 1.5 hónapban, hogy fogalmam sincs mikor érem utol magam. Azért igyekszem nagyjából tartani a kronológiai sorrendet...

 

Szóval ott hagytam abba a mesémet hogy Rómában vagyunk és épp az Angyalvárhoz ( Castel Sant' Angelo) tartunk. Ez nem más mint Hadriánus római császár mauzóleuma. Úgy tűnik nem csak a fáraók voltak megalománok a síremlékeket illetően... Na de nem kritizálom őket, mert ha mindenki normálisan gondolkodott volna akkor ma nem lenne mit néznie a szegény túristáknak :-)

Eredetileg tehát családi temetkezőhely volt, de aztán hogy mégse álljon kihasználatlanul egy ekkora épület hát börtönnek rendezték be.

 

 

 

 

Később, i. sz. 590-ben, mikor épp nagy pestisjárvány dúlt Rómában, Szent Gergely pápa Szent Mihály arkangyalt látta a tetőre szállni aki kardját visszahelyezte a hüvelyébe, ezzel jelezve a járvány végét. Ennek emlékére IV. Bonifác pápa a mauzóleum tetejére építtetett egy kápolnát és a csúcsra az angyal szobrát állították. (kitúrva ezzel a helyéről Hadriánus szobrát). Innen ered az Angyalvár elnevezés.

 

 

 

 

Ja, és Puccini Tosca-jában innen veti a mélybe magát a hősnő. ( Persze nem kell aggódnunk miatta (vagy örülni, hogy végre vége, ízlés szerint), erre mondják az angolok, hogy "not until the fat lady sings", azaz addig nincs vége az operának, míg a kövér hölgy énekel -magyarul akkor fejeztél be egy munkát ha minden részlettel készen vagy. Van erre nekünk mondásunk? Talán ne igyál előre a medve bőrére...?)

 

Később a hozzá vezető hidat, (Ponte Sant' Angelo) mely a Tiberisen ível keresztül, Bernini díszítette az angyalok szobraival, melyek mindegyike Krisztus Passiójának egy-egy jelképét tartja a kezében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vár összeköttetésben áll a Vatikánnal, ezt a pápák nem egyszer használták menekülési útvonalként. (Ezt hívják Passetto di Borgo-nak)

Bent hadtörténeti kiállítást, a pápai lakosztályt és a rabok celláit láthatjuk.
 

 

 

Ja, és még valami: érdemes RomaPass-t venni ami 25 EU/fő és 3 napig érvényes korlátlan tömegközlekedésre valamit 2 múzeum ingyen, a továbbiak pedig kedvezménnyel látogathatók. (A Vatikán nem!) Mondjuk lehet hogy az ára is megéri, ezt nem számoltuk ki, de hogy a sorban állást jelentősen lehet vele csökkenteni az tuti, több helyen is külön kapun mehettünk be.Márpedig nyári melegben és 3 napba sűrített programok esetén ez sem utolsó szempont. (Na meg amúgy is utálok várni.)

 

 

Szerző: bodnarcsalad  2011.08.03. 00:41 Szólj hozzá!

Címkék: olaszország kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr953121688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása