ilyen szép napos délelőtt...

Hát igen, hallom, otthon van vagy 15 fok meg esik, itt meg hét ágra süt a nap, 30 fok van még mindig, erre iskolába kell járni. Itt nem elsején szokták kezdeni a sulit hanem változó, a mi iskolánkban spec. 8-án kezdődött. Mondanom sem kell, hogy a csajok nem várták kitörő lelkesedéssel. Megvettük a könyveket, belelapoztam és elkeseredtem. Otthon még nagycsoportosok lennének és javában kacsacsőrt rajzolgatnának, itt meg már kezdik a folyóírást tanulni, meg összeadást, kivonást (de ilyenek vannak már év végére, hogy 47+6, 17+9, sőt, vannak 100 feletti számok is), és persze az olvasást. A hétvégére a házi: tanulja meg a gyerek leírni a keresztnevét folyóírással (sic!). Nem ám hogy előbb a betűk, aztán majd összerakja belőle amit akar... Még jó, hogy nem Annamáriának vagy Zsuzsannának neveztük el őket. :)

Nem hiszem hogy ezzel előrébb lennének mint az otthoni gyerkőc aki 7 évesen tanulja majd ugyanezt, addig meg van gyerekkora. Ráadásul itt a suli délután 5-ig tart és még utána kell leülni házi feladatot írni. Mégis mikor játszanak?? Szívesen rájuk uszítanék egy gyerekpszichológust.... És ez nem a magánsuli hülyesége hanem itt Spanyolországban ez így szokás. Hát, nekem nem tűnt fel hogy annyira okosabbak lennének tőle.

Persze ha kérdezem a tanárokat vagy elmondom az aggályaimat , akkor csak az a válasz, hogy ne aggódjak. De én igenis aggódom, egy szülőnek ez kutya kötelessége, nem? Bár ebben is Zsolti viszi a prímet, én azért hiszek benne, hogy túlélik. (De pl. ha az a feladat, hogy rajzolj 3 olyan dolgot ami p-betűvel kezdődik, akkor a gyerek nem azért nem rajzol mert ennyire hülye, hanem mert esetleg nem tud 3 p betűs szót hirtelen angolul. Vagy pl. épp tegnap csináltuk a házi feladatot, és bizony nekem is feladta a leckét, mert pl. egy kishajó rajza egyszer ship egyszer meg boat (persze mielőtt kijavít valaki tudom, hogy a ship meg a boat nem ugyanaz, de egy stilizált gyerekrajzon nincs túl nagy különbség), na ez aztán megkavarja ám a csajokat)

De legnagyobb meglepetésemre eddig örömmel jöttek haza, megdicsérték őket, ők pedig lelkesen feladatlapoznak. Remélem ez így is marad. :)

Az elmaradhatatlan első napi fotó :   :)

 

Még jó, hogy a tavalyi egyenruha maradhat, legalább arra nem kellett most költeni. Mivel a könyveket nem hozzák haza (ami amúgy jó, mert nem cipekednek), így vettem még egy készletet itthonra, hogy tudjunk gyakorolni, meg tudjam, hogy kb. mit tanulnak.

Szerző: bodnarcsalad  2010.09.11. 00:23 4 komment

Címkék: iskola csajok

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr882287556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baccara 2011.07.31. 16:34:49

Kedves Bodnár család!
Jó látni és olvasni egy elégedett családról, örülök, hogy megosszátok velünk az életeteket.
Mi most készülünk Spanyolországba költözni 3 gyerekkel és egy pocaklakóval.A legidősebb fiú 7 éves, most kezdi itt az első osztályt, a kisebbik 5 éves. Egyikőjük sem beszéli a spanyol nyelvet. Megosztanátok velünk a tapasztalatotokat, hogyan kezdjünk neki az iskolakeresésnek és milyen tapasztalaitok vannak ezzel kapcsolatban? Minden jót kívánok: Ildikó

bodnarcsalad 2011.07.31. 22:53:00

Kedves Ildikó!

Spanyolországban a beiskolázás a születési éveknek megfelelően történik, tehát pl. a 2004-ben születettek mind egy osztályba járnak, nem úgy mint otthon, hogy május 31. a határ. A mi iskolánkban 3 éves kortól járnak a gyerekek, de ez egy magániskola, nekem főleg erről vannak infóim. Már az 5 évesed is suliba fog járni, itt az ovik-bölcsik fizetősek. A lakhelyed szerint vannak körzetes iskolák, elsősorban oda kell iratni a gyereket, de ha máshol nem töltik fel a körzetesekkel akkor van lehetőség választani. Vannak az ún. konténer iskolák, ezek szó szerint olyanok mint egy MÁV konténer, de van bennük légkondi, és vannak a tégla vagy beton építésű iskolák is. Az az igazság, hogy nekünk ezek annyira nem voltak szimpatikusak, illetve az angol tanulást is fontosnak tartottuk, így mivel anyagilag megengedhettük magunknak inkább ezt a magániskolát választottuk. A külföldi gyerekeknek mindig van nyelvi felzárkóztató csoport, eleinte sok spanyol órája lesz, aztán egyre kevesebb és egyre többet fog járni az osztályával órákra. Itt 7 évesen már tudni kell folyóírással írni-olvasni, kicsit előrébb van a tananyag mint a magyar iskolákban, de ahogy hallottuk elég toleránsak és megvárják míg felzárkózik a gyerek. Ha nagyobb városba mentek akkor van átmenet a teljesen magán és a teljesen állami iskola között, ún. alapítványi sulik, de erről végképp nem tudok semmit mert itt nálunk ha jól tudom olyan nincs.
Ajánlom Vera blogját Madridból, ő nagyon jól összefoglalta az előttük álló lehetőségeket, igaz, nekik kisebb gyerekük van de ősszel kezdik az iskolát.

sunnywalk64.wordpress.com/2011/05/31/todo-sobre-la-escuela/

Ha esetleg már tudjátok, hogy konkrétan hol fogtok lakni akkor talán többet tudok segíteni konkrétumokkal, illetve ha az a magániskola érdekel ahová a lányaim járnak arról tudok több információval is szolgálni.

Ja, még annyit, hogy az iskolai beiratások ha jól tudom május 1 körül vannak, tehát az idei tanévre már megvannak a feltöltött csoportok, az önkormányzatnál lehet érdeklődni, hogy hol van a lakcímetekhez legközelebbi üres hely.

Ha még van kérdésed, kérdezz nyugodtan!
Sok sikert a költözködéshez, minden jót!

Ditke

baccara 2011.08.01. 20:04:16

Kedves Ditke!
Köszönöm a gyors és részletest válaszod.Mi Malagába készülünk,ha erről tudsz valami közelebbit,hálás lennék érte.A lurkók nem az enyémek,én a családfő személyi asszisztense vagyok. Az én feladatom az információk begyűjtése és biztosítása annak, hogy minden zökkenőmentesen történjen.
A család anyagilag megengedheti magának, hogy a gyerekek magániskolába járjanak, bár gondolkodnak azon,hogy magántanulók legyenek, mivel a nagyobbik fiú speciális oktatást igényel.Ha erről van infód,köszönettel veszem.
A másik sarkalatos pont az egészségügyi ellátás.Jelen esetben a terhesgondozás és a szülés. Mire lehet számítani?Legyen szép estétek,
üdv: Ildikó
ui:Elkezdtem a blogotokat az elejéről olvasni, ha olyat kérdezek amiről már írtatok, elnézést kérek érte,valószínűleg még nem értem oda.

bodnarcsalad 2011.08.02. 00:33:54

@baccara:

Kedves Ildiko!
Malagarol nincs konkret informaciom, de itt Spanyolorszagban nagyon sok maganiskola van, szinte biztos vagyok benne, hogy arra is talalnak ha ilyet szeretnenek valasztani. A magantanulosagot itt is ismerik, de amennyiben lehetseges erdemes iskolaba iratni a nagyfiut is, mert kulonben nem fogja tudni megtanulni a nyelvet es anelkul nehez lesz levizsgazni. Ha pedig Magyarorszagon lesz magantanulo akkor evente vissza kell menni vizsgazni, de a nyelvismeret hianya miatt nehez lesz kint baratokat talalnia, es azert az is fontos a gyerekeknel. Persze ez csak az en maganvelemenyem. Amugy a maganiskolaban szerintem erdemes rakerdezni, mert szoktak lenni fejleszto pedadogusok, lehet hogy vallalnak a specialis foglalkozast is.
Ha itt fognak tanulni akkor otthon kell irni egz kerelmet a jegyzohoz, hogy a gyerek kulfoldon teljesiti a tankotelezettseget es a spanyol iskolatol kell errol egy igazolas.
Egeszsegugy: ehhez tudnom kellene hogy itt fognak-e dolgozni. Ha igen, lesz itteni TAJ szamuk (SIP), ezzel ugyanolyan ellatasra jogosultak mint a spanyolok, tehat a terhesgondozas, szules is benne van, a lakcim szerinti teruletileg illetekes korhazban. Termeszetesen magankorhazak is vannak, ennek a tarifajarol az adott korhazban kell erdeklodni. A szulest altalaban szulesznok vezetik, orvos csak akkor erkezik ha komplikacio lep fel, pl. csaszarozni kell.
Elnezest az ekezetek hianya miatt de epp dolgozom.
Ditke
süti beállítások módosítása