Alicantéban most tartották a tartomány legnagyobb ünnepét: a Hoguerast.

Ez egyhetes ünnep (az egész belváros lezárva, kocsival közlekedni, parkolni képtelenség) utcai mulatságok, felvonulások, minden nap és éjjel tüzijáték, bábuégetések (a tűz ünnepének is hívják), a csúcspontja a "noche de San Juan" , azaz magyarul a "Szent Iván éj". Az itteniek erre nagyon sokat költenek, valahol azt olvastam, hogy idén több mint 3 milió euro volt csak a bábok ára amit elégettek és kb. 7 millió euróban volt az egész buli. (És állítólag válság van...) A bábok és a pirotechnikai csodák versengenek is egymással: a tüzijátékverseny és robbantgatóshow a "mascletá", a bábuégetés a "cremá".

(A spanyolok elég piromániások, tavasszal is van egy ünnep itt Valenciában, a Fallas, akkor is nagy bábokat égetnek)

No persze nem holmi kesztyűbábokról van szó, hanem ilyesmikről:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó nagy füstöt láttunk is (meg a szirénázó tűzoltókat :) ), de mivel aznap este Zsolt egyik kollégájával vacsoráztunk így magáról az égetésről lemaradtunk. Mondjuk ez a legjobb abban, hogy itt lakunk, hogy sosem kell úgy éreznünk, hogy lemaradtunk valamiről, mert majd megnézzük legközelebb. :) Persze a férjem főnöke (aki Alicanteban lakik) nem bízott semmit a véletlenre, kivett egy hét szabit :)

A spanyolok amúgy tudnak ám ünnepelni, minden tele volt árusokkal, utcai zenészekkel, kajáldákkal, este 8 után kezdődött a nyüzsgés és ki tudja meddig tartott, rettentő nagy buli volt! Sajnos a gyerekek miatt, meg mert Zsolti másnap ügyelt, éjfélkor haza kellett jönnünk, de így is jól éreztük magunkat.

Az utcai felvonuláson több nemzet is képviseltette magát, voltak mexikóiak, chileiek, bolíviaiak... , énekeltek, táncoltak, zenéltek - kicsit hasonlított a debreceni virágkarneválra, csak sokkal élénkebb, vidámabb volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Búcsúzóul egy kép a Szent Borbála várról (egy 209 méteres sziklán található, Castillo de Santa Barbara) - érkeztünkkor nappali fényben, távozáskor "by night" :

Szerző: bodnarcsalad  2009.07.01. 20:09 Szólj hozzá!

Címkék: spanyolország kirándulás fiesta alicante

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr541220723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása