Utunk következő állomása Gyula volt ahol a középkori várat akartuk a gyerekeknek megmutatni. Egyébként Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavára még az 1400-as évekből. Nagyon szépen felújították és ráadásul pont akkor kezdődött a minden évben megrendezésre kerülő Várjátékok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi a kirakodóvásárt láttuk rengeteg népművészeti, kézműves termékkel, de ilyenkor szoktak a várban és a tószínpadon szabadtéri színházi előadásokat is tartani, jópár évvel ezelőtt még egyetemistaként jártunk ezeken. Most is szívesen maradtam volna, Gyula hangulatos kisváros még sok más látnivalóval és programlehetőséggel de sajnos minden nem fér bele ebbe a pár hét nyaralásba, na meg a gyerekeket a vár vagy a csónakázó tó jobban érdekli mint pl. az Erkel Múzeum, így estére indultunk is tovább.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnagyobb sikert persze a lovasszobor aratta, Petra lómániája töretlen :) A lányok már nem emlékeztek, de egészen pici korukban jártunk már itt velük, csak akkor a Várfürdőben pancsoltak , erre most nem jutott sem idő, sem az időjárás nem kedvezett, a séta végén már szemerkélt az eső :(

 

Bent vármúzeum található ahol várbörtön, fazekas- és kovácsműhely, lovagterem, a középkori és reneszánsz mindennapokba vezet be minket. Mivel a várban tartottak fogva az 1849-es aradi kivégzés  előtt több magyar honvédtisztet így egy teremben ennek állítanak emléket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nyitvatartás akit esetleg érdekel: júni 15-től aug. 31-ig:  09-19

                                                      szept. 1-től jún. 14-ig: 09-17, hétfőn mindig zárva

Aki erre jár ne hagyja ki a Százéves cukrászdát (remélem még megvan, én már száz éve nem jártam ott :) , de anno megboldogult lyánykoromban a Zurammal (illetve akkor még leendő Zuram :-) ) többször is voltunk és isteni sütik voltak, a környezet pedig csodálatos, antik bútorokkal berendezett igazi patinás, régi korokat idéző cukrászda.


Szerző: bodnarcsalad  2011.09.09. 11:11 Szólj hozzá!

Címkék: magyarország kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr273213338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása