(Polypectomia= polip eltávolítása)

Ne ijedjetek meg, nem bocsátkozom szakmai részletekbe :)

A történetet viszont el kell mesélnem, tanulságos :), a múltkori ügyeltemben mesélték a nővérkék, itt történt a kórházunkban pár évvel ezelőtt.

Adva van egy nő aki polipot akart főzni vacsira. Ez itt ugye nem olyan meglepő, gyakorlatilag a tengeri kütyük alapvető élelmiszerek. Be is ment a boltba és a halas pultnál ki is választott egy szép példányt.

(Itt mindenütt van jéggel borított halas pult, ahol mindenféle kagylót, rákot, halat, polipot, kígyót, békát lehet kapni. A rákokat , kagylókat már láttam mozogni (én sajnálom őket, de pl. hozzáértők szerint a homárt élve kell megfőzni, akkor finom..., vagy az osztriga él mikor megeszik), de a polipról én azt hittem hogy döglött. Szerintem ez a nő is. Kiderült, hogy nem... )

Hazavitte és betette a hűtőbe, majd vacsiidőben előkapta. A pulpo a la gallega (polip galíciai módra) szakszerű elkészítésének állítólag az a titka, hogy egyben kell megfőzni a polipot, többször ki kell venni a vízből majd visszatenni, szóval elég macerás, de tuti hogy megéri a fáradozást, mert nagyon finom :)

A gond ott volt, hogy amikor a dögöt betette a forró, lobogó vízbe, az ijedtében csapott egyet a karjaival és kiugrott a fazékból. Egyrészt leforrázta a nőt (harmad fokú égési sérülései lettek) + az arcán landolt, és az összes tapadókorongjával rátapadt a fejére. Valószínűleg a jégen megdermed és nem mozog, de azért a forró vizet mégsem kedveli és magához tért. Képzelhetitek, amikor megjelent a sürgősségin, fején a polippal meg 8 karral mindenfelé a fején, arcán, nyakán...

Megpróbálták leszedni, de jött a tapadókorongokkal az égett bőre is, úgyhogy a végén átküldték egy spec. égési-plasztikai sebészeti osztályra.

Tanulság: aki polipot akar főzni (recept ide vagy oda) feltétlenül nyírja ki a dögöt mielőtt forró vízbe teszi!

Szerző: bodnarcsalad  2010.05.28. 12:22 Szólj hozzá!

Címkék: kórház gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr232037753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása