Mostanában a környéken több város is megtartja a mórok és keresztények ünnepét. Ez arról szól, hogy a 8. században az Ibériai-félszigetre betelepült móroktól, akik több száz éven át itt táboroztak, hogyan foglalták vissza ezt a területet.

Eleinte a betelepült muzulmánok és az itt lakó keresztények viszonylagos békében éltek egymással. Ezt az időszakot itt aranykor néven is emlegetik, hiszen az arabok magukkal hozták kultúrájukat, az arab tudományokat, zenét, művészeteket. Később azonban a kereszténység egyre erősödött és elkezdték visszaszorítani a mórokat, ezt hívják reconquistának, azaz az ország visszahódításának. 

Nem ment nekik egykönnyen mert egészen 1492-ig kellett várni a befejezésre, Granada elestére. A Spanyolország címerében látható gránátalma a Granada központú mór királyságot jelképezi.

Mi Orihuelaban és Guardamarban voltunk. Ez egy sok napig tartó fiesta, amiből részleteket láttunk. Az orihuelai záróünnepség szép volt, rengeteg mór és keresztes ruhába öltözött csoport vonult fel, voltak katonák, lovasok, táncosok, zászlósok. Eleinte látványos volt, bár kicsit hosszú, a végén már eléggé untam a századik csapat felvonulását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A guardamar-i műsor a programfüzet alapján nagyon jónak tűnt de csalódnom kellett. A főtéren felépítettek egy várat amit elvileg a mórok elfoglaltak, majd a keresztények visszaszereztek. Én fel voltam készülve nagy csatajelenetekre, látványos harcokra, ehhez képest...

Először jöttek a mórok puskákkal lövöldözve. De szó szerint, olyan pukkanások voltak mint mikor egyszerre tucatnyi petárdát robbantgatnak, mindenki befogta a fülét különben meg lehetett süketülni. Pár percig még érdekes is lett volna, de közel egy órán át tartott amíg az utcán lépésben haladva megközelítették a teret, majd ott elég sokat tébláboltak és a durrantgatáson kívül nem történt semmi. Aztán egyszerűen felsétáltak a várba. Kicsivel később megjelent a keresztény sereg. Elkezdődött az alkudozás (takarodjatok ki a várból különben irgum-burgum), mindezt úgy, hogy egyszerűen álltak egymással szemben a vezetők és megbeszélték. Majd a keresztények felvonultak a  várba, lehúzták a mór zászlót és felhúzták a keresztényt, ezzel el is volt foglalva. A mórok elvonultak és ennyi. Mit mondjak, ennél sokkal többet vártam :(

 

 

Szerző: bodnarcsalad  2009.07.25. 23:07 Szólj hozzá!

Címkék: fiesta

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr341268483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása