Svájcot elhagyva estére értünk Lyonba. Aznapra már nem volt kedvünk semmihez csak egy zuhanyhoz és alváshoz, így az éjszakai városnézés (amit egyébként imádok, egész más képe van egy városnak éjjel kivilágítva, fényekkel mint nappal) elmaradt.

Másnap reggel a továbbindulás előtt elindultunk felfedezni  a környéket: mikor a parkoló automata hétköznap ellenére nem akart jegyet adni akkor döbbentünk rá, hogy július 14-e van, a franciák legnagyobb nemzeti ünnepe, a francia forradalom kezdetének, a Bastille ostromának évfordulója! Teljesen véletlenül erre a napra csöppentünk ide.

 

 

 

Reggel még teljesen kihalt volt a környék. Átsétáltunk a Saône folyó hídján, majd a parton mentünk tovább az óváros felé (amit amúgy a Világörökség részévé nyilvánítottak) A szállodában szerzett térképpel vágtunk neki, különösebb tervek nélkül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyszer csak szemben találtuk magunkat a Saint Nizier templommal, majd visszaindultunk és legnagyobb meglepetésünkre egy piacra bukkantunk. Ezzel megpecsételődött a városnézés további sorsa, itt vagy egy órát bóklásztunk, kóstolgattunk, és természetesen vásároltunk finom francia sajtot és bort is. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Visszafelé nagyon csábított minket a Fourviére Miasszonyunk Bazilika. Végül úgy döntöttünk nem hagyjuk ki, legfeljebb megállás nélkül megyünk Spanyolországig, ahol estére már le is volt foglalva a belépőjegy egy múzeumba. Időre kellett menni, de kiszámoltuk az utolsó percet ami szükséges az induláshoz és csak reméltük, hogy nem lesz sehol útlezárás :)

 

 

A bazilikában gyönyörű mozaikok borítják a falakat és én sosem tudok betelni a csodás üvegablakok látványával. 4 torony, egy harangtorony és Szűz Mária aranyozott szobra magasodik a város felé. 1998 óta szintén a Világörökség részét képezi.

Minden év december 8-án különös fénybe borul a bazilika és a város: a XVII. században a polgárok megígérték a város védőszentjének, Szűz Máriának, hogy ha megszabadítja őket a pestisjárvány pusztításától méltó módon mondanak köszönetet. Azóta ezen a napon, a Fények Ünnepén kivilágítják a középületeket, szobrokat, a polgárok pedig mécseseket tesznek az ablakokba.

Szerző: bodnarcsalad  2011.09.19. 19:05 Szólj hozzá!

Címkék: franciaország kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr123238561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása