A lányok egy ideje a rajzfilmek mellett már néznek játékfilmeket is, az egyik kedvencük az Egri csillagok. Igaz, szerintük ez az "Egér várában" játszódik, mert annak, hogy Eger, semmi értelme. :-)

Sokat kell mesélni a törökökről, Vicuskáról, Gergőről, ezért úgy gondoltuk hogy megmutatjuk nekik a várat és környékét. Egy napos kirándulásnak pont belefért Debrecenből.

Mivel a vár mögött a Gárdonyi ház mellett van ingyenes parkoló ezért onnan indultunk, ha pedig már ott voltunk akkor be is mentünk. Ebben a házban lakott és dolgozott az író, itt született az Egri csillagok is. A dolgozószoba érdekessége, hogy az íróasztal felé egy tetőablakot tetetett amivel napközben folyamatosan természetes megvilágítást kapott a munkához. Ez abban az időben még ritkaságnak számított. Az asztalon az írógép amin a regényt írta és a tintatartó amit a kézirat készítésénél használt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Állítólag 16 nyelvű könyvtára volt, azért arra kíváncsi lennék valaki hogy tanult meg anno 16 nyelvet olyan szinten, hogy szépirodalmat élvezettel olvasson rajta... Láthatjuk még a cimbalmot amin játszott és a hálószobáját a rézággyal amire rettentő büszke volt, majd amiben végső nyugalomra tért.

Sírja az egri várban a Bebek-bástyán található, a felirat szerint "csak a teste".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gárdonyi végakarata: "Íróasztalom legyen a síremlékem. Az az íróasztalom, ahol gondolataim testet öltöttek. Ahol lelkem és szívem minden érzése átömlött tollam vonásaiba."

 

 

Nyitvatartás:

 


Szerző: bodnarcsalad  2011.09.12. 15:25 Szólj hozzá!

Címkék: magyarország kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr353220875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása