Ez már tényleg a római történet (majdnem) vége, a Colosseummal zártuk a római vakációt. Eddigre már olyan fáradtak voltunk, hogy minden lépés szó szerint fájdalommal járt. (Persze, mert az első két nap még metróra sem akartunk szállni és egy helyre többször is visszamentünk nézzük meg milyen esti fényekben felkiálltással) A Forum Romanumot és a Colosseuomot bejárva már csak elvonszoltunk magunkat a Viktor Emanuel emlékműhöz, de tovább már sem kedvünk, sem erőnk nem volt menni, így a legközelebbi metrómegállóhoz sántikáltunk és visszazötyögtünk a szállásunkig. Akkor még azért ejtettünk egy gyenge próbálkozást a Szent Péter Bazilikához, (igen, még mindig az a fránya főoltár izgatott) de mivel délután 4 után érkeztünk feleslegesnek tartottuk hogy kivárjuk a sort, így aztán inkább ettünk és fagyiztunk egyet, majd felpolcolt lábbal tervezgettük a másnapot :) Ami kimaradt azt meghagytuk legközelebbre. Úgyis rengeteg kiaknázatlan lehetőség van még ebben a Barcelona-Róma komp útvonalban :)

De térjünk vissza a Colosseumhoz:

Elvileg van lehetőség az alsó rész végiglátogatására is, de ez csak csoportosan tehető előre foglalt jegyekkel, így ezt most kihagytuk mert ennyire szoros tervet nem akartunk előre készíteni.

A túrák 2 és 3 órásak, ennyire pláne nem akartuk lekötni magunkat. Majd ha elég nagyok lesznek a gyerekek és az ókori Rómát tanulják az oskolában akkor majd velük megejtjük ezt is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jegyfoglalás - Colosseum-dungeon tours.

 

Az egyes emeleteken különbözők az oszlopsorok, alulról felfelé haladva követik egymást a dór-ion-korinthoszi oszlopfők.

 

Magáról a Colosseumról itt találtam egy jó kis összefoglalót, melyben mind a névének eredetéről (mely szerint nem is annyira Néró kolosszális méretű szobráról nevezték el (bár kétségkívül ez a mindenhol hallott és népszerűbb verzió) mint inkább a latin Isis-szentély (amphiteatrum ad Colle Isaeum) nevének egyszerűsítéséből származik) mind történetéről, különböző funkcióiról és megpróbáltatásairól majd felújításáról írnak. Nem is gondolnánk hány római templom épült az eredeti épület köveiből! 

A legmegdöbbentőbb a konklúzió:

"A növényzethez hasonlóan nem lehet "elbánni" a látogatókkal, akik még a köveket bomlasztó gyökereknél is kártékonyabbak. Nem pusztán jelenlétük, a fotózás mesterséges fényei okoznak kárt, hiszen a szabadtéri építmény maga is ki van téve az időjárásnak, hanem a szándékos károkozás, és nem elsősorban a grafittikre gondolok, hanem arra, hogy "souvenir"-ként hazavisznek egy-egy darabkát a kövekből. Amit nem sikerült századok alatt, ha rájuk bízzák, bizony elhordják a Colosseumot is."

Ugyanezt hallottam régebben az egyiptomi piramisokról is. Már akkor sem értettem mire jó ez. Vajon hány turista van, aki évekkel a nyaralás után is megőrzi és kis vitrinben gyűjteménye részeként büszkén tekint a szerzeményre (ami még így is elítélendő) és hányan vannak akik nemsokkal a hazatérés után rövid ide-oda pakolgatást követően egyszerűen a szemétbe hajítják, mondván, hogy csak egy kavics és porfogó??

Szerző: bodnarcsalad  2011.08.28. 01:09 Szólj hozzá!

Címkék: olaszország kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr903184660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása