(Kezdjétek az első résszel, csak nem fért ki egy postban)

- Könnyű volt megszokni a közlekedést: jó minőségűek az utak, és az autósok nem száguldoznak, bujkálnak mint otthon. Itt nem lehet látni az autópályán 200-al (meg többel) elhúzó, rádvillogó autósokat. Nem mondom, hogy minden sebességkorlátozást betartanak, de nagyon gyorsan nem mennek, hiába van tényleg sok nagy és jó autó alattuk. A parkolást viszont érdekesen oldják meg. Már többször láttam, hogy ha nem férnek be, azt a pár centit egyszerűen finoman arrébb lökik az előttük-mögöttük álló autón... Viszont SOHA nem parkolnak mozgássérült parkolóba indokolatlanul és a zebrán mindig elengedik a  gyalogosokat. :) Rengeteg a körforgalom ( pl. ha A városból B városba tartasz, a táblákon sokszor nem azt jelölik, hogy hány km-re vagy még az adott várostól, hanem, hogy hány körforgalom van még hátra :) ).

- rengeteg a rendőr, akik tényleg betartatják a rendet.

  (Pl. a kórházba egyszer rendőrök kísértek be egy beteget. A srác kicsit hangosabban és modortalanul szólt hozzám, hogy hagyjam őt békén, azonnal ott mindenki szeme láttára lenyomták a földre és hátrabilincselték a kezét, merthogy agresszív volt a doktornővel. És nem érdekelte őket, hogy betegjogok, meg rendőri túlkapás,  vagy ilyesmi. De még olyan is volt, hogy megkérdezték, hogy hogyan jobb nekem: előre vagy hátra bilincseljék a kezét? - hát nem kedvesek? :) )

Az egyik kedvencem róluk a következő klipp, amiben a Guardia Civil  Trafico-t figurázzák ki amolyan Irigy Hónaljmirigy-es stílusban . :))

Kb. a szöveg lényege, hogy vigyázz, kezeket fel, le a földre, mert itt vannak a rendőrök, ne vezess ittasan, ne mobilozz, kösd be a biztonsági övet, mert büntetnek -  de ha esik az eső, akkor nyugodtan csinálhatsz akármit, mert olyankor nincsenek az utcán, mert félnek, hogy elázik és összemegy az esőben a jellegzetes kis kalapkájuk :)

 

- Szeretem, hogy segítőkészek, hogy közvetlenek, és mindig megdícsérnek, hogy már mennyit fejlődtem a nyelvükben. :) És biztosítanak róla, hogy nekik sincs fogalmuk a nyelvtani szerkezetekről. És hogy ők sem írnak mindig helyesen.

- Mindenre az a válasz, hogy "poco a poco", azaz apránként, meg hogy "no te preocupes", azaz ne aggódj. Optimisták, és nem görcsölnek annyit mint mi :)

- A kollégák képesek együtt dolgozni.  Minden híreszteléssel ellentétben nem lusták, nem arról szól a munka, hogy hogyan lehet kibújni alóla. Persze van szieszta, meg nem túl pontosak, de amikor hozzálátnak akkor nagyon is rendesen csinálják. A túlmunkát is sokkal könnyedebben veszik, nem morgolódnak annyit. Tény, hogy itt meg vannak fizetve, nincs paraszolvencia, és ez sok mindent megmagyaráz. Talán kicsit túlzottan is magabiztosak, mindenki ért mindenhez. (Vagy csak belénk magyarokba van belénknevelve, hogy még szakvizsga után is van "kis szakorvos", meg csak a főorvos lehet atyaisten, de ő aztán az is - persze itt is van kivétel aki erősíti a szabályt)

- Imádják a focit: egyszer azt mondta valaki, hogy itt mindenki önjelölt edző, és ez így is van. Igaz, ha megemlítjük Puskás Öcsit akkor kijavítanak, hogy "Puszkász". :)

És állítottam, hogy a Barcelonában kézicsapatában játszó "Nagi" nem magyar név, hiába gondolják. Aztán rájöttem, hogy mégis, csak "Nagy"-képp másként hangzik. :)

- Egyébként mindent spanyolosítanak, lefordítanak és persze spanyol kiejtéssel ejtenek ki, nem zavarva őket, hogy az illető nevet eredeti nyelven hogyan kell kimondani. Így lehet az, hogy a sebészeten a Veress tű "Beresz", a Tachosil "Tacsoszil", MacGyver pedig "Mahíver" (ez utóbbinál tartott is egy ideig míg rájöttem, hogy kiről is beszélnek:)) ). A Knight Rider "El coche fantástico" azaz A fantasztikus kocsi , a Baywatch-ot sem ismeri senki , csak Los Vigilantes de la Playa, azaz Strandfelügyelők-ként. A hot dog pedig mi más lehetne, mint perro caliente, azaz forró kutya :)

- rettentően büszkék mindenre ami spanyol, ennek ellenére egy spanyolt "lespanyolozni" kb. olyan mintha egy skótnak azt mondanád, hogy angol. Itt kérem vannak andalúzok, valenciaiak, katalánok... de spanyolok??

-mindig ünnepelnek valamit. Sokat és sokáig :) Ha egy nemzeti ünnep mondjuk vasárnapra esik, akkor a hétfőt kiadják szabadnapnak, nehogy már megrövidítsenek egy ünnepnappal :) Minden ünnep az utcán zajlik, beöltöznek, felvonulnak és még élvezik is. :)

- szeretik a bort, isznak is, de mértékkel. Még nem láttam kocsma körül fetrengő részeget :)

Ismeritek a spanyol triatlont? Drinking, eating, fucking ... :)))

 

 

A külföldre költözők állítólag átesnek egy kultúrális sokknak nevezett folyamaton, ami ha jól tudom három fázisból áll: a nászutas fázis, ennek lényege, hogy minden szép és jó, minden új és élményszerű  (néha úgy érzem, hogy mi még itt vagyunk :) ) (emberek, nyelv, ételek, épületek, mindenki kedves az újonnan érkezettekhez). Ezt követi egy átmeneti szakasz amikor már felfedezzük a hibákat a mátrixban :), zavarnak a nyelvi korlátok, az emberek életvitele, a kultúrális különbségek, szembe kell nézni a mindennapos nehézségekkel (na jó, néha ilyen is van, de nem vészes) , ezt követi 6-12 hónap után a megszokás fázisa, amikor már hozzászoktunk az újhoz, a máshoz és már ez válik természetessé. = Megszoksz vagy megszöksz, ezt nem mindenki bírja ki.

Azt hiszem mi jól vizsgáztunk :) Bár pl. minden nap a tenger mellett megyek dolgozni, rendszeresen eszünk, sétálunk a tengerparton, mégis még mindig rácsodálkozunk, hogy milyen szép, és hogy mi most tényleg itt lakunk? :))

Azt hiszem kicsit hosszúra nyúlt, de még biztos így is sok minden kimaradt. :)

 

És hogy mi az ami hiányzik otthonról? Hát TI!!! (És a Túró Rudi!)

 

 

 

 

Szerző: bodnarcsalad  2010.04.12. 04:28 Szólj hozzá!

Címkék: csak úgy spanyol nyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr921913564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása