Mit mondjak, most se jutott sokkal több idő Valenciára mint  a múltkor, de sok kicsi sokra megy, nem? :)

Volt egy (majdnem egész), szabad hétvégénk (mert Petrának még szombat délben balettórája van amit nem akart kihagyni) , és mivel a múlt héten egész jó idő volt, gondoltuk kirándulhatnánk egyet: Castellónban (ez Valenciától északra kb. 70 km) épp fiesta volt (nem meglepő, Spanyolországban valahol mindig fiesta van, állítólag ha az ember rászánna egy évet, mind a 365 napra találna az országon belül valahol valami ünnepet) .

Persze hétvégére elromlott az idő, de mi nem adtuk fel, elvégre kicsit több mint 300 km-re még bármi történhet...

Szombat délutánra értünk Valenciába, este sétáltunk egyet a város modernebbik felében, ahol a "Ciudad de las Artes y las Ciencias" (Művészetek és Tudományok városa) nevezetű múzeumkomplexum van.

 

www.cac.es/

 

Az egészet bejárni természetesen nem volt időnk, így mivel a gyerekekkel voltunk úgy döntöttünk, hogy a tengeri élővilágot bemutató részbe megyünk , aminek Oceanográfic a neve. Európában ez a legnagyobb ilyen komplexum, az egész tulajdonképpen egy nagy akvárium (illetve több nagy akvárium), ahol a víz alatt alagutak húzódnak ( a leghosszabb 70 m), és itt úsznak körülöttünk a halak, fókák, még kisebb bálnát is láttunk. (A képen Pepe épp azt mutatja, hogy "ekkora halat láttam!" ) Sajnos a fotók nem lettek túl jók, mert vakuzni nem lehetett és a halak az istennek nem álltak modellt, hogy vaku nélkül is jó képeket lehessen csinálni.:))  Azért néhány ízelítőnek: Nálam a No 1. a medúzás akvárium volt, a csajoknak a játékos fókabébi tetszett a legjobban, aki mindig odaúszott az akvárium széléhez és úgy mozgott, "táncolt" ahogy a kezünket mozgattuk. De láttunk óriási tengeri csillagokat, rákokat, rájákat, csikóhalat, sárkányhalat, meg egy csomó mást, aminek a nevéről foglalmam sincs... Volt egy nagy iglu amiben a sarkvidéki élővilágot mutatták be. Itt egy helyen pingvinek voltak, elég sötétben. Már épp sajnálgattam szegényeket, hogy milyen rossz lehet itt nekik napfény nélkül, mikor megláttam a feliratot: ezen elmagyarázták, hogy azért van sötét, mert igyekeznek minél inkább utánozni a természetes élőhelyüket és bizony a sarkkörnél időnként szinte egész nap sötét van, máskor meg mindig világos. Tök rendes tőlük, hogy erre is gondolnak :)

 

Rengeteg érdekes dolgot megtudtunk a  tengerekről, vízi állatokról, lehetetlen lenne mindent leírni, de pl. itt azt mutatták be, hogy a különböző tengerek vizének mennyi a sótartalma. 8 liter vízből ennyi sót nyertek ki:

 

 

 

 

 

 

Másnap az eredeti tervünkhöz híven átmentünk Castellónba a fiesta-ra, épp egy magyar királynét ünnepeltek, magáról a történelmi háttérről bővebben itt találtam némi infót:

kuruc.info/r/21/38484/

Persze ez egy jó egyhetes ünnep, és mikor mi odacsöpentünk épp csak a sörivás-paellaevés-utcazene részt élvezhettük. Mivel hűvös volt és majdnem esett, úgy döntöttünk, hogy az utcai fiesta helyett inkább Valenciában nézzünk szét, így visszafordultunk.

Most az óváros felé vettük az irányt. Minden tele volt utcai árusokkal, mert itt pedig a héten kezdődik a Fallas, a legnagyobb Valenciai buli, amikor egész héten tüzijátékok vannak, 19-én pedig az addig felállított bábokat égetik el és mindennél nagyobb pirotechnikai show-t rendeznek. 18-án mindketten ügyelünk, Zsolt 20-án is, de ha nem lesz nagyon rossz ügyelet akkor lehet, hogy nem hagyjuk ki...

Néhány kép ízelítőként: Tőzsdepalota, Városháza, Katedrális (itt őrzik a Szent Grált!), Védtelenek Nagyasszonyának temploma. Persze leginkább csak kívülről néztünk szét, egy nap is kevés lenne mindent bejárni,  de megbeszéltünk, hogy a nyáron majd visszajövünk pár napra gyerekek nélkül, és csapunk némi  felnőttes kultúrprogramot :)

Szerző: bodnarcsalad  2010.03.12. 16:35 Szólj hozzá!

Címkék: spanyolország kirándulás valencia

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr261834619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása