A környékről még nem is írtam. Szóval a térképen legkönnyebben Torrevieja néven lehet megtalálni, ez Spanyolország keleti részén, a tengerparton található, kb. 95.000 lakosú város (ami az itt lakók szerint nyáron kb. 3x-ára duzzad):

http://href.hu/x/8znx

Ezen belül a Playa Flamenca városrész az ahol lakunk, egy csendes kis nyaralóövezet. A házunktól a part kb. 1.5-2 km, a kórház kb. 5 km, a belváros sem sokkal több.

A part sziklás, benne finom homokos öblökkel, nagyon szép. Fürdeni még nem tudtunk, bár az angolokat onnan lehet messziről kiszúrni, hogy

1. simán belemennek a vízbe olyankor is amikor mi még dzsekiben sétálgatunk. Hogy hogy nem fáznak meg a gyerekeik, az rejtély... ???

2. a hófehér bőrük vörössé égve, aztán meg alig bírnak menni... (dg: sine cerebri)

3. csak angolul hajlandóak beszélni, még akkor is ha x éve itt élnek.

Szóval számomra kicsit furcsa népség, de majd megszokjuk, mert itt aztán van belőlük bőven. Spec. a környéken ahol lakunk, ők vannak többségben. A piacon pl. szinte csak angol szót lehet hallani. (Bár egyszer rámköszönt egy magyar család is :) )

Szóval ennyit az angolokról.

A piac viszont érdekes:

a város valamelyik részén minden nap van piac. Ez olyan kirakodóvásár-féle, lehet kapni mindent: zöldség-gyümölcs, kenyér, hal..., és az élelmiszereken kívül rengeteg ruha, bizsu, játék, konyhai cuccok, képek, stb. Szóval kb. olyan mint Debrecenben a Mihály napi vásár, kiterjedésre is közelíti. Nálunk szombatonként szokott lenni, a lakásunktól kb. 2 utcával kezdődik. Ez azért jó, mert gyalog is könnyen lesétálunk, de a zaj már nem hallatszik ide. És ami még piros pont a spanyoloknak: délután 2-kor vége a piacnak, abban a pillanatban megjelenik a takarító-brigád és fél óra múlva nyoma sincs az egésznek, nincs szemét az utcákon.

Amúgy rengeteg kuka van kirakva, nagy konténerek, abba kell tenni a háztartási szemetet is, nincs külön kuka a házaknál és szemétszállítás mint otthon. Szinte minden sarkon vannak a konténerek, hosszabb utcáknál persze egy utcán belül több is, oda kidobja az ember a szemetet és viszik. Ergo nincs szemétszállítási díj sem. Bármit ki lehet tenni, elviszik, nem baj ha nem fér bele a konténerbe. Így aztán rendszeresen látunk kanapékat, szekrényeket, de láttunk már mosogatógépet, elektromos sütőt, mikrót, tv-t is. (és ezek ált működőképesek, szépen kiteszik hozzájuk a távirányítót, összetekerik a zsinórját, stb.) (A mosogatógépet sajnálom hogy nem hoztuk el, itt most nincs ebben a házban amit bérlünk. Csak hát nem lett volna egyszerű beszereltetni, eléggé át kellett volna alakítani hozzá a lakást, aztán meg ki tudja meddig maradunk ebben a házban...) Amúgy nem sokáig vannak ezek az utcán, a mosogatógépen kb. néhány órát agyaltam míg sétáltunk a parton, mikor visszafele mentünk már nem volt sehol.

A növényi szemetet külön gyűjtik, a levágott pálmaleveleket  a kuka mellé kell tenni, azért külön kukásautó jön, gondolom valahogy feldolgozzák.

Ami még tetszik:itt a belvárosban az utcákon nincs fizető parkoló, ahol meg lehet állni ott ingyenes, fizetni csak a parkolóházakért kell. (Mondjuk most még nincs szezon és így is alig van hely a parthoz közeli utcákban, de az elv azért jó, Debrecenben minden zsebkendőnyi helyért fizettetnek.)

Néhány kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: bodnarcsalad  2009.05.11. 12:45 Szólj hozzá!

Címkék: spanyolország torrevieja

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr841114873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása