Mint írtam, a Sixtus-kápolnát vártuk leginkább. Biztos van akik számára már ismert dolgot mesélek, hiszen nem újkeletű felfedezésről van szó, de azért talán meg tudok vele lepni néhányatokat. Persze orvosi szemmel nézve talán érdekesebbnek tűnik ez mint általában, de hát ez már csak szakmai ártalom. :)

Az közismert, hogy Michelangelo nem csak szobrászkodással és freskófestegetéssel töltötte az idejét hanem sokat tanulmányozta az anatómiát és az emberi testet és ehhez persze elég sokat kellett  boncolnia is, ami azokban az időkben azért nem volt olyan egyszerű mint manapság. A Sixtus-kápolna kifestése amúgy sem volt ínyére, ő mindig inkább szobrásznak tartotta magát, de hát egyrészt meg kellett élni valamiből, másrészt pedig azt az ígéretet kapta, hogy amint kész azzal a röpke 540 nm freskóval elkészítheti a pápa síremlékét, ami szintén monumentális alkotás lett volna.

Hogy hová akarok ezzel kilyukadni, és mi köze van az orvosoknak Michelangelo-hoz? Erre először 1990-ben Meshberger doktor világított rá. Ő volt az, aki elég sokat nézegetve a képeket egy különös dolgot vett észre. Az Ádám teremtése című részlet mindenki számára ismerős, talán ez az ami a legismertebb részlet az egész freskóból.

 

Orvosok számára az agy keresztmetszeti képe is ismerős lehet. Ha a két ábrát egymásra vetítjük megdöbbentő hasonlóság fedezhető fel közöttük.

 

Mindenesetre 1990-ben egy neurológiai szaklapban meg is jelentette :

Meshberger FL. An interpretation of Michelangelo's Creation of Adam based on neuroanatomy. JAMA. 1990;264(14):1837–1841.

ami természetesen akkoriban nagy port kavart, mint mindent, voltak akik baromságnak tartották és voltak akik fellelkesültek és tovább tanulmányozva a festményeket újabb és újabb ábrákat véltek felfedezni. Mostanra kb. az egész mennyezet egy komplett anatómiai atlasz :)

 

Pl. "A fény és a sötétség szétválasztása" by neurosurgery:

http://journals.lww.com/neurosurgery/Fulltext/2010/05000/Concealed_Neuroanatomy_in_Michelangelo_s.1.aspx

Vajon miért festette Michelangelo az anatómiai ábrákat a freskóra? Egyáltalán valóban ezeket festette, vagy csak belemagyarázzuk? Olyan ez mint nézni a felhőket és kitalálni, hogy melyik milyen alakot vett fel. Ami nekem nyuszi neked lehet hogy vitorlás. Vagy mint a verselemzések amikor megpróbáltuk elmagyarázni, hogy mit is akart ezzel mondani a költő. Aztán lehet, hogy ha a tisztelt költőt megkérdeznénk, akkor ő lenne a legjobban meglepődve, hogy milyen mély gondolatiságot tulajdonítunk neki, miközben ő csak többet ivott a kelleténél is hülyeségeket firkált. :)

Azért az elgondolkodtató, hogy nem sokkal előtte Leonardo is anatómiai atlaszt akart készíteni, hasonló ábrákat rajzolt. Hogy ez csak véletlen egybeesés, egy fricska a pápának (nesze neked ha freskót akartál síremlék helyett), rejtett "Michelangelo-kód" az utókor számára,  vagy a modern orvos hülye agyszüleménye, ki tudja.

Számunkra mindenestre nagyon érdekes volt  és örülök, hogy élőben is láthattuk :)

A témáról röviden magyarul:

http://www.elitmed.hu/ilam/agykutatas/anatomialecke_a_sixtus_kapolnaban_5946/

http://hetivalasz.hu/kultura/titkos-agyi-metszetek-a-sixtus-kapolna-mennyezeten-31489/

A képek a google-ből és az említett cikkekből.

Szerző: bodnarcsalad  2011.08.14. 10:48 Szólj hozzá!

Címkék: olaszország kirándulás vatikán

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr853152217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása