Vatikán a világ legkisebb állama mind terület, mind lakosság szempontjából. A letráni szerződés, azaz 1929 óta független az akkori Olasz Királyságtól, a pénzügyi egyezményük értelmében azonban pénzneme megegyezik Olaszországéval, ezért 2002-ben itt is váltottak líráról az Euróra. A hivatalos nyelve a latin, de a hétköznapi életben az olaszt használják, a svájci gárda nyelve pedig német. Igazi bábeli zűrzavar :-)

A legenda szerint itt feszítették keresztre Szent Pétert és a sírhelye felett épült az első templom, melynek utódja a mai Szent Péter Bazilika.

 

Vatikánnak van saját rádiója, újságja, televízióadója, saját bélyege, de még vasútállomása is. Erre mondják, hogy kicsi a bors de erős? :-)

A Vatikáni Múzeumban van lehetőség éjszakai múzeumlátogatásra - 19-23 h között - (igaz, ma már egyre több múzeum biztosítja ezt) , csak előre neten kell jegyet foglalni (itt) szóval úgy döntöttünk, hogy a napot eltöltjük máshol (lásd előző postok), aztán vacsora után jóllakottan bóklászhatunk odabent. Egy rövid sorban állás után be is jutottunk, aztán csak tátottuk a szánkat: hihetetlen kincseket halmoztak itt fel...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy érdekesség: Nixon amerikai elnök ajándékozta a Hold egy darabját a Vatikánnak (azok a kis fekete kavicsok fent), ami itt a zászlóval együtt kiállításra került. Személy szerint vannak kételyeim az "ember a Holdon" történettel kapcsolatban, de sajna fizikából sosem voltam a helyzet magaslatán (már az általános iskolai fizika tanárnőm is úgy fogalmazott, hogy látja, hogy "belőlem se lesz fizikus" és a középiskolában csak tovább süllyedtem...), szóval a nagy nyilvánosság előtt azért nem okoskodnék ebben a témában, maradjunk annyiban, hogy a Vatikáni Múzeumban van kiállítva egy zászló és pár kődarab ami állítólag járt a Holdon.

 

 

 

 

Egy negatíva volt csak a dolognak: gondolom szakaszosan engedik be  a csoportokat, és hogy ne legyen tumultus kicsit úgy éreztem, hogy "hajtottak" minket. Amikor már kint is kezdett sötétedni volt terem ahol még égett a villany mikor bementünk, aztán szép lassan elkezdtek egy-egy lámpát lekapcsolni. Félhomályban meg már nem olyan élvezetes festményeket nézegetni :( Legalábbis csak remélem hogy ezzel akartak minket továbbhaladásra ösztökélni és nem járt pórul a később érkező csoport, hogy némi takarékossági intézkedésnek köszönhetően alig láttak valamit a képekből, szobrokból...

Ja, és mégiscsak van még egy negatívum: lépten nyomon a szuvenírárusokba botlottunk, a múzeumon belül is. Rendben van, hogy van aki akar vásárolni kitűzőt, kirakót, képeslapot, könyvet, akármit, de miért nem lehet ezt a bejáratnál meg a kijáratnál egy boltban elintézni? Nem pedig a termekben-termek közötti folyosókon kerülgetni a felállított asztalokat...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bevallom, az egész római utunkban leginkább a Sixtus-kápolnát akartuk látni. Jó, persze egész Rómát a Colosseummal, Szent-Péter Bazilikával, Angyalvárral na meg fagyival és pastával, de mégis, a Sixtus-kápolna iránt különös vonzalmat éreztünk :-) hogy miért, majd a következő alkalommal elmondom :-)

Alapvetően az egész Vatikánai múzeumban lehet fotózni, bár a legtöbb helyen csak vaku nélkül, a Sixtus kápolnában viszont elvileg így sem. Ennek ellenére nem nagyon érdekelt senkit és mindenki fényképezett. A teremőrök részéről ugyan elhangzott néha egy "ssssss , nooo foooooto", de aztán tovább beszélgettek és mindenki tovább fotózott. Rossz kislány voltam, én is csináltam pár képet, bár az én kis masinám nem alkalmas a félhomályban nagy térben való fényképezésre, így egy idő után feladtam. Mondjuk van itthon több képes album is a kápolna összes freskójának képével, de persze a túrista - legalábbis én, de ahogy láttam még sokan mások is - valahogy olthatatlan vágyat érez, hogy saját, sokkal rosszabb minőségű képpel is megörökítse a látottakat. :-)

Kerestem, de nem találtam a kandallót ami a kéményhez vezet, melyen keresztül a pápaválasztáskor a fehér füstöt várják a téren a hívők. Jobb híján a teremőröket kérdeztem meg és azt a választ kaptam, hogy nincs kandalló, egy egyszerű vaskályhát izzítanak be aminek a vascsövét a terem végében található ajtó mögött dugják ki, így száll a füst a kéménybe. A fekete füst a nedves szalma miatt van amit az elégetendő szavazócédulákhoz kevernek sikertelen szavazás esetén. A fehér füst titkát nem sikerült kiderítenem, de kémiából anno a magnéziumot tanították, hogy fehér füsttel ég, szóval lehet, hogy épp azt dobnak a kályhába örömükben ...?

És akkor pár kép, hogy ki ne maradjanak:

 

Szerző: bodnarcsalad  2011.08.08. 12:07 2 komment

Címkék: kirándulás vatikán

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr533133700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirmúr 2011.08.16. 12:31:09

Már jó ideje élvezettel olvasgatom a blogodat,de csak most szántam el magam,hogy kommentet is írjak.A Sixtus-kápolna fotói így is élvezhetők.A profi gépek meg a profi fotósoknak valók nem az egyszerű turistának.Ezzel csak azt akartam mondani,hogy nincs okod a szégyenkezésre!!A kápolával kapcsolatban pedig ajánlanék egy jó könyvet Ross King-től:Michelangelo és a Sixtus-kápolna.Az alcíme:A híres freskó születése.Valóban részletesen,történelmi hátteret is megvilágítva élvezetes stílusban írja meg e fantasztikus mű létrejöttét.Nemcsak vájt fülű művészetkedvelőknek.
További szép napokat az Örök Városban!

bodnarcsalad 2011.08.16. 19:42:53

@mirmúr:

Köszi szépen!
A hosszú távú terveim (értsd nyugdíjas korom vagy következő életem :-) ) között szerepel, hogy elmegyek valami fotós gyorstalpalóra, hogy legalább az alapokat elsajátítsam, mert addig úgysincs értelme jobb gépet vennem míg nem tudom használni.
A könyvajánlót köszönöm, tényleg nagyon jó könyv, itt van a könyvespolcon :) De máskor is örömmel várom a további tippeket és köszi hogy írtál!
süti beállítások módosítása