A Spanyol lépcső nagyon híres része Rómának. Azt hiszem nem annyira önmaga - akárhogy is néztem, nekem csak egy jó nagy és széles lépcső - sokkal inkább Audrey Hepburn Római vakációja miatt.

 

 

 

A képeslapokon (mint ez a kép pl. a google-ből) amúgy dugig van gyönyörű virágokkal , de sajna

a., csak a fotós kedvéért

b., virágkiállításkor készült a kép

c., azok a képek mind tavasszal készültek és már mind elvirágzott június végére.

 

Túristából és arab-kínai bóvliárusból viszont annál több van, úgyhogy nem sokat időztünk itt. Mondjuk úgy, hogy kipipálva. Ami viszont számomra érdekesebb, az a környéke. Azt már nem is mondom, hogy milyen szép a lépcső végénél található Trinita dei Monti templom, előtte egy egyiptomi obeliszkkel (ilyenből is bőven akar Rómában) vagy hogy egy Bernini-kút található a lábánál.

Viszont a lépcső bal oldalán található a Babington teaház ahol az 1890-as évek óta szolgálják fel a finom angol teákat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jobb oldali ház pedig egy Keats-Shelley emlékház és múzeum, 1821-ben itt halt meg John Keats angol költő.

Nem csoda hogy a rómaiak szerint ez a városrész az "angol gettó".

A lépcső előtti térről indul sok pici és hangulatos utcácska.

Az egyik a via Margutta, amelyet a festők utcájának is neveznek mivel régen sok művész lakott itt. De még híresebb talán az 51 szám, itt lakott Gregory Peck a már említett Római vakációban vagy pl. ebben az utcában lakott Frederico Fellini is.

 

A lépcsővel pont szemben található a via Condotti amelyen az El Greco kávézó érdemel említést. Állítólag Róma legrégebbi kávézója, itt szürcsölgette feketéjét többek között Goethe, Andersen, Ibsen, James Joyce, Byron, Shelly és Keats, de visszatérő vendég volt a bajor Lajos király vagy a híres zeneszerzők közül Wagner, Liszt és Bizet. Eredeti terveim között volt hogy beülök és is egy kávéra (továbbra sem szeretem a kávét de itt azért kipróbáltam volna egyet), de aztán odaérve láttuk, hogy nem épp a rövidnadrágos izzadt túristára specializálódott helyről van szó, úgyhogy csak kattintottam kettőt és tovább sétáltunk. Majd legközelebb...

Szerző: bodnarcsalad  2011.07.17. 17:01 Szólj hozzá!

Címkék: olaszország kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr593074719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása