Régen készülök már írni az itteni iskoláról, de valahogy eddig elmaradt. A lányok tulajdonképpen idén még az Infant 5-be jártak, ami az otthoni iskola előkészítő nagycsoportnak felel meg. Év elején nem értettem hogy miért kell terhelni a gyerekeket az olvasással, összeadással, kivonással, mostanra beláttam, hogy nem terhelték őket. Egyszerűen felkeltették az érdeklődésüket és megmutatták nekik, hogy hogy is működnek a dolgok. Csak kihasználták a gyerekek ösztönös tudásvágyát. Bevallom, nem erőltettem soha a házi feladatot, ha nagyon nem volt kedvük írni akkor nem csináltuk meg, majd meglesz másnapra, gondoltam. (Szerencsére a tanár nénik sem csináltak gondot belőle) Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy maguktól írják, gyakorolják amiket tanultak, szólni sem kell és már veszik elő a feladatlapot vagy kérik, hogy írjak feladatokat, számoljunk, vagy olvassák az utcai feliratokat, bagadozzák a szavakat a könyvből amit én olvasok. Petra az utóbbi hónapokban pl. könyveket írt. :-) Papírlapokat tűzött össze tűzőgéppel, vagy ragasztott, majd képekből kis történeteket rajzolt amikhez megírta a mesét. Azt tapasztaltam, hogy mióta írnak, a rajzolás háttérbe szorult, a rajz inkább csak illusztráció a szöveghez, mintha régebben részletesebben kidolgozták volna a képeket. Pepe pl. szinte soha nem szinez, megrajzolja gyorsan a képet és az írásban leli igazán örömét :) Ilyenkor szinte mindig angolul írnak, ezt érzem domináns nyelvnek, ellenben ha játszanak akkor a spanyolt használják. Az angol írás persze nem könnyű, gyakorlatilag minden szót külön meg kell tanulni. Amit nem tud azt kiejtés után próbálja fonetikusan írni, ami nem kis fejtörést okoz mikor megkér, hogy olvassam el :-)

Az első könyvének címe pl. "the animerls patee", azaz The animal's party :-) Egy cicáról szól, akinek születésnapja volt. Sütött egy nagy tortát és meghívta a barátait, akik ajándékot vittek neki. Mindenki jól érezte magát, a nap végén fáradtan elaludtak. :-) Persze hemzseg a helyesírási hibáktól, de ha ettől eltekintünk, teljesen értelmes összetett mondatokat írt, alannyal, állítmánnyal, bővítményekkel, használva a múlt időt, stb. A mű teljes titokban készült, szóval tényleg semmi segítséget nem kapott. Én bizony büszke vagyok rá :) A sikeren felbuzdulva azóta több kötet is született :-)

Az iskolában is volt olyan feladat, hogy pl. írják le a répamese történetét.

Nem szokták telejavítgatni a tanár nénik, nem veszik el a kedvüket az írástól, csak egy-egy helyen jelzik, hogy azért nem tökéletes. De nem is várják el tőlük. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyesmiket is csináltak:

 

A szavak írásához második trimesztertől kezdve minden hétvégére hazahoztak 6 szót, ún. tricky word-öt amit diktálás után meg kellett tanulni leírni. Eleinte harcoltunk, mert nem mindig ment, de a végére úgy belejöttek, hogy néha már maguktól vették elő és kezdték másolni, aztán versenyeztek, hogy ki tudja előbb őket. Hétfőnként dolgozatot írtak és a hibátlan dolgozatra matricát vagy pecsétet lehetett kapni. Negatív értékelés viszont nincs, csak a jónak a különböző fokozatai vannak. ( a legrosszabb amit láttam az a good try - volt) Valahogy spontán érzik ösztönözve magukat, hogy hibátlant írjanak. Mi csak úgy mondtuk, hogy "megjött a tábornok", mert sokszor annyi matrica-csillagot, "kitüntetést" kapott valamelyik, hogy alig fért a ruhájára :)

Mindenre oklevelet kaptak, ezzel ösztönözték őket a még jobb teljesítményre.

Év végére meg is lett a hatása: Csenge, aki kifejezetten utált iskolába járni, ma sírva jött el, hogy őszig már többet nem mehet. :-) És ez bizony leginkább a csodálatos tanító néniknek köszönhető.

Bár azért szerintem ha közölném, hogy nincs nyári szünet, lehet menni a jövő héten, mindjárt nem lennének olyan lelkesek :-)

 

 

 

Hihetetlen, hogy pár éve még az első fogak bújtak ki, most meg már hullanak, most kezdték az ovit és már ballagnak, ha így haladunk tényleg egy-kettőre itt az a bizonyos "igazi" diplomaosztó...

Szerző: bodnarcsalad  2011.06.18. 00:41 6 komment

Címkék: spanyolország iskola csajok

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr982994032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katyuska 2011.06.18. 16:52:36

Kedves Bodnár Család!
Pár hónapja akadtam rá a blogra, azóta rajongó vagyok :)
Véletlen műve volt... Cabo Roigon nyaralunk már pár éve és hát mindig keresem az új információkat... nos, így történt és hát azóta lelkes rajongója vagyok a mindennapjaitokról szóló írásoknak... Nem utolsó sorban sok-sok információt szereztem is egyes városokról, régiókról.
Jövő héten indulunk megint... két hétig leszünk, már nagyon várjuk!
Lehet egy kérdésem? A tenger meleg már?
Üdv. egy másik Bodnár Család - Miskolcról.
Katyuska

bodnarcsalad 2011.06.18. 20:39:54

@katyuska:
Szia Katyuska/másik Bodnár Család :-)!
Örülök, hogy találtatok használható infokat a nyaraláshoz :)
egy újabb tipp:
Szerintem a legjobb sangriat a Cabo Roig-i strandon lehet inni :-) Nem a chiringitoban, hanem az étteremben, a búvárclub mellett. A fehér nekem nem jött be, de a normál az jó, meg van egy, talán extra néven fut, azt hiszem fehérrummal bolondítják meg, na az isteni, próbáljátok ki!
Ja, és nem tudom tudjátok-e, de nyáron szokott lenni szabadtéri mozi Cabo-Roig-ban is.
A tenger egész jó, most már egy hete 30 fokok vannak, úgyhogy jövő hétre már igazán jó lesz :)
Sajna mi meg pont akkor szemben megyünk veletek Mo-felé (na jó, egy kis kerülővel).
Érezzétek jól magatokat!

simesz 2011.06.20. 07:43:12

Nagyon cuki a Petra cicás partija, és ők akkor ezek szerint angol oviba járnak. Itt nálunk is ez van, hogy Anna "kiscsoportosként" már betűket tanult, kb.30-ig számolnak, ő meg már most feladatlapokat, iskolás könyvet, de főleg kicsi íróasztalt szeretne...és itt is csak "good job", matrica, egyéb jutalom van minden kis erőfeszítésért, és a gyerekek mind nagyon lelkesek.

bodnarcsalad 2011.06.20. 09:48:48

@simesz:

Ők kéttannyelvű oviba/suliba járnak (3-18 éves korig ugyanaz az intézmény), angolul és spanyolul is tanulnak írni-olvasni, de mivel dominál az angol ezért azt használják inkább. Az nagyon tetszik a rendszerben, hogy nem siettetik őket.Tavaly kezdték a betűket tanulni, de még idén sem követelik a folyékony olvasást, a számolásnál is ugyanez, mindent lassabban csinálnak így van idő hogy leülepedjen a gyerekben.

katyuska 2011.06.21. 06:53:24

Szia!
Köszi a tanácsot, megkóstolom majd a sangriát...
Remélem, hogy tényleg már jó lesz a tenger. Ennyire korán még soha nem voltunk. Tavaly július végén, tavaly előtt augusztus végén voltunk. Annyira várjuk már!!! Jó lesz végre itthon hagyni a gondokat :)
Jó utat Nektek is!!! Ti autóval indultok Magyarország felé? Nem mertünk még soha autóval elindulni, kíváncsi lennék rá, mennyire "macera". 7 éves a kisfiam, vajon bírná...?
Üdv. Kata

bodnarcsalad 2011.06.30. 19:24:00

@katyuska:
Idén gyerekek nélkül jöttünk, ők előttünk repültek. Amikor csak végignyomtuk Európát akkor olyan 30-32 óra alatt tettük meg kb. 5-6 óra alvással, de azt gyerekkel lehetetlen. Amikor a lányokkal voltunk akkor voltak 5 évesek, Barcelona és Livorno között komppal mentünk, és egy éjszakát megszálltunk Velencében. Így is elég hosszú volt velük, bár a kocsiban nézhető dvd, egy tucat matricás füzet és némi rágcsálnivaló segített :) Egy szóval kibírták, de azért a repülő kényelmesebb, és ha kiszámolod az autópályadíjakat, benzint, hajójegyet, szállodát, stb., akkor még olcsóbb is.
Szerintem akkor érdemes autóval nekivágni, ha sok időtök van, nem siettek, napi 5-6 óránál nem autóztok többet. Így még jól viselik a gyerekek is és minden nap be lehet iktatni egy kis fagyizást, városnézést, majd a tengert elérve fürdőzést.
süti beállítások módosítása