A változatosság kedvéért megint egy ünnepről írnék - gondolom már nem lep meg senkit, hogy egy hétig tartó utcai mulatságról van szó. Egészen pontosan valamikor a húsvét végén kezdődött. Onnan tudtuk meg, hogy Húsvét hétfő utáni kedden Murciába akartunk menni az IKEA-ba vásárolni, de a kollégáim felvilágosítottak, hogy az nem fog menni mert minden zárva lesz. Mert ünnep van. Ja. A húsvéttal feltámadtunk, úgyhogy lehet ünnepeli a természet újraéledését, a tavaszt. Ez a Fiesta de Primavera azaz Tavaszünnep. 

Ennek örömére rendezik az otthoni kb. farsangnak megfelelő téltemető mulatságot. Itt nem szalmabábot égetnek,  hanem szardíniát temetnek. Az emberek az utcákon népviseletbe öltözve járkálnak (ezt olyan szinten kell elképzelni, hogy simán ki lehetett szúrni a túristákat a farmer miatt), szokás szerint még a babakocsis csöppség és a kerekesszékes nagymama is kapott legalább egy kendőt a vállára. Mindenütt kolbászsütő bódék, utcazene, sokadalom. (Vittem ám fényképezőt magammal, csak épp elfelejtettem feltölteni így csak párat tudtam kattintani és megadta magát a masina :( )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepi hét utolsó estéjén végigvonul a városon a karneváli menet melynek végén viszik a hungarocell-papír-akármiből készített óriási szardínia tetemet, illetve annak koporsóját, amit természetesen a célbaéréskor elégetnek, vagy a tengerparti településeken van ahol vízbe dobnak. A szardíniát kísérő "özvegyek" temetéshez méltó módon jajveszékelnek. :)

Persze ennek a hagyománynak is többféle változata él az ország különböző pontjain, van ahol a szardínia a hús jelképe és a húsvét előtti negyven napos böjt kezdetekor temetik hasonlóan komoly keretek között.

A lényeg, hogy BULIVAAAAN!!

Ennek kapcsán beszélgettünk róla, hogy a spanyolok mennyire ragaszkodnak a hagyományaikhoz. Magyarországon már csak a kifejezetten hagyományőrző csoportok vagy a túristalátványosságok esetében fordul elő hasonló.

Persze most álszent lenne azt mondani, hogy én rajongtam a húsvéti locsolkodásért (nagyon nem) vagy népviseletbe bújtam volna vasárnap. Szerintem ez leginkább azért van, mert  a magyarok esetében az ünnepek a a házon belül zajlanak. A locsolókat behívták, megkínálták, a piros tojás átment százasba majd ezresbe, szóval keményen a zsebébe kellett nyúlni az embernek ha helyt akart állni, és valljuk be, ha csak a gyerekeknek visszük az oviba egy tucatnyi kinder tojást már az is kész anyagi csőd. Nem beszélve a faluban már délelőtt részegen dűlöngélő Pista bácsikról akik csak épp azt a kis felest hajtották fel mindenhol pusztán illendőségből. Erre egyre kevesebben vevők. Persze felfoghatjuk hagyományteremtésnek is: Húsvét hétvégéjén az ősi hagyomány szerint a magyar családok elvonulnak wellnessezni (ezt hogy kell leírni??). :)

A spanyoloknál ha lenne locsolkodás, tuti még ma is egy vödör vízzel vagy szódásszifonnal járnák az utcákat. :)

Tulajdonképpen Húsvét hétfő itt nem ünnep- szerintetek...? Tuti vevők lennének még egy szabadnapra :)

Szerző: bodnarcsalad  2011.05.03. 16:28 Szólj hozzá!

Címkék: húsvét spanyolország fiesta

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr912874782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása