Kevés szabadidőnkben a házikót csinosítgatjuk és képzeljétek micsoda kincsre akadtunk :

A volt tulaj elég sok mindent ránk hagyott, többek között képeket is. A többség vagy eleve a konténerben végezte vagy egyszerűen ment a garázsba a "majd lesz vele valami" kupacba. (Ez tulajdonképpen a " sosem fogom elővenni de sajnálom kidobni, jó lesz még valamire" kupac)

Viszont volt egy ami érdekesnek tűnt.

A kép sarkában egy név: A. Schenk, valamit 1935 és Párizs. Gondoltunk rákeresünk, hátha épp ezt keresi valamelyik galéria vagy gyűjtő évek óta milliókért  :-))))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán mi döbbentünk meg a legjobban mikor ezt találtuk:

Szittya Emil (Schenk Adolf)
Angyalföld, 1886 - 1964, Párizs

Festő, grafikus, író. Autodidakta művész. Proletár családból származott, gyalogosan bejárta szinte egész Nyugat-Európát. Ebben az időben ismerkedett meg különböző anarchista mozgalmakkal. 1909-ben találkozott Kassák Lajossal, akivel Stuttgartból gyalog mentek Párizsba. Az 1910-es, 1920-as években szinte az összes nagy európai várost bejárta, cikkei, könyvei jelentek meg Párizsban, Brüsszelben, Berlinben, Bécsben, Hamburgban. 1927-ben végleg letelepedett Párizsban, és aktív részt vállalt az avantgárd mozgalmakba. Festészetére is az a változatosság jellemző, mint életvitelére. Műveiben éppúgy fellehetőek az École de Páris hagyományai, mint a Chagallra emlékeztető absztrakt figurák vagy az expresszionizmus stílusjegyei. Szellemes mondanivalójú grafikái és karikatúrái is ismertek. Az 1950-es évek végén, 1960-as évek elején Párizsban és Zürichben rendeztek műveiből kiállítást, a halála után, 1986-ban pedig Bécsben.

 

 

 

Érdekes, hogy Spanyolországban egy magyar család pont egy magyar festő művére bukkan. Oké, nem lettünk milliárdosok, de azért megtartjuk. Ki tudja, talán egyszer... :-))))

 

 

 

Szerző: bodnarcsalad  2011.01.23. 23:51 Szólj hozzá!

Címkék: csak úgy

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr892608762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása