Végre a spanyoloknak is benőtt a fejük lágya és idén január 2-tól, azaz tegnaptól betiltották a dohányzást a zárt közintézményekben, bárokban, de még a buszmegállókban, kórházakban, iskolákban, játszótereken is... Van néhány kivétel, mint pl. kijelölhetnek dohányzóhelyet idősek otthonában és egyetemi kampuszokon. Részemről háromszoros hurrá!, utáltam hogy nem tudok úgy leülni enni, hogy ne üljön mellém egy füstölgő kémény, hogy a gyerek mellett a játszóházban képesek az anyukák cigizni. Otthon tegyen ahogy akar, de engem hagyjon ki belőle. Ez még a magyarországinál is szigorúbb szabályozás, hiszen itt pl. a kórházban egyáltalán nincs kijelölt dohányzó hely, még épületen kívül sem! Mondjuk az más kérdés, hogy nem hiszem, hogy ezt majd be lehet tartatni.

Persze a dohányosokból mint mindenütt itt is nagy felháborodást váltott ki, a ma reggeli megbeszélés tárgya leginkább az volt, hogy melyik öltözőben nincs füstérzékelő és hogy ha a kórházi erkélyre elég nagy leandereket tesznek akkor mögötte leülve el lehet-e feltűnés nélkül bújni. Mondjuk nem mintha védeném a dohányosokat, de azért tényleg tehettek volna kijelölt helyeket nekik, legalább épületen kívül. Aki akar úgyis rágyújt, így meg félek, hogy azt az orvosi szobát pécézik ki ahol az én szekrényem is van. Ja, meg a bárok, éttermek nyitott teraszán ezután is rá lehte gyújtani, mert az az utcának számít, de hát nem vagyok telhetetlen :)

Szerző: bodnarcsalad  2011.01.03. 20:05 6 komment

Címkék: csak úgy spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr472558219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MuciFoci 2011.01.04. 11:44:28

Az angoloknal 2007ben tiltottak be. Azota lehet kulturaltan szorakozni, azota ha elmegyunk egy diszkoba akkor lehet latni a falat. Nem megyunk haza budosen. Etteremben nincs hanyingerem a dohanyszagtol.

Szerintem nem kell dohanyzokat csinalni, mert akkor az onnantol kezdve egy ujabb kedvezmeny. Az eddigi tapasztalatok bizonyitjak hogy sokkal kevesebb cigarettat szivnak az emberek, es igenis jobb a kocsmak, ettermek es diszkok forgalma. A kezdeti zsortolodes utan mindenki raszokott arra hogy kimenjen az epuletbol dohanyozni.

Barcsak Magyarorszagon is bevezetnek!!!

bodnarcsalad 2011.01.04. 13:21:47

Maga a dohányzó hely nekem sem hiányzik, de pl. a munkahelyemen a kórházban még az épületen kívül sem dohányozhat, tehát ha rá akar valaki gyújtani akkor ki kell mennie a nagy kerítésen kívülre. Nyilván a láncdohányos kollégáim nem mennek (és nem is mehetnek) ügyeletben ennyire messzire és nem tudom elképzelni róluk, hogy most ettől leszoknának. Ergo tuti találnak valami helyet ahol rágyújtanak és félek, hogy ez mondjuk az orvosi szoba lesz, zárt ablakkal. Brr... :(

Savanyúcukor 2011.01.21. 17:36:43

Nálunk van olyan nővér, aki a 12 órás munkaidőből 3-4 (!!!) órát dohányzik, míg a nem dohányzók addig helyettük is melóznak. Minden egyéb érv mellett én szeretném, ha itthon is betiltanák és büntetnék a dohányzást. Egyéb szigorításként meg fizessenek több járulékot...stb. Biztos megvan az a pont, amikor a cost benefit a cost felé billen és ha egyes dohányosok le tudnak szokni, akkor kettesek is képesek lesznek rá, ha kell a munka...

Savanyúcukros a blog.hu név/jelszó, de Álomtej

bodnarcsalad 2011.01.22. 14:16:24

@Savanyúcukor:
Ezzel a több járulékkal én is nagyon egyetértenék. Na meg valamelyik kollégám mesélte, hogy volt (talán Angliában, de nem esküszöm meg rá) egy munkahely, ahol azt mondták, hogy a dohányosoknak napi + 1 órával többet kell a munkahelyen tartózkodniuk, mert kb. ennyit vesz el az effektív munkavégzésből a sok kis cigiszünet. (mondjuk a ti nővéretek még is is jól járna...) Állítólag rövid idő alatt szinte mindenki leszokott - legalábbis a munkahelyi dohányzásról - mert ennyit már nem ért meg nekik. Szóval jó ötletek vannak, hátha szép lassan eljutunk oda, hogy meg is valósulnak :)

Ja, a témához még annyit: igazam lett, az orvosi szobánk wc-je lett a "kijelölt dohányzóhely" :-(((

Savanyúcukor 2011.01.22. 19:07:44

Gyönyörű... a ruháid meg isszák be, mint a szivacs a vizet... Én egyébként ezt megkérdeztem, itthon be lehet jelenteni az Önkormányzatnál, hogy a kollégák/lakótársak stb tiltott helyen dohányoznak, ami a Te egészségedre KÁROS és akkor kijönnek ellenőrizni. Nevet nem kell mondani. Hátha a vérmes spanyoloknál is van ilyen.

bodnarcsalad 2011.01.24. 00:59:48

Van ilyen, de azért nem akarom nagyon összerúgni a port velük, vannak köztük egész jó arcok is. Most lobbizom a dohányzó-nem dohányzó orvosi szobák kialakításán :) Pár ember szekrényt cserélne és megoldódna a dolog. Legalábbis részemről.
süti beállítások módosítása