Utazás előtt 3 napot Madridban töltöttünk. Én szokás szerint telezsúfoltam volna programokkal de a család leszavazott így mindig sokáig lustálkodtunk (na jó, ez sem volt rossz :) ).

A karácsonyi vásárt azért nem hagytuk ki, ezt hagyományosan minden évben a Plaza Mayor-on rendezik meg. Itt már árultak fenyőfákat (ez azért érdekes, mert a spanyoloknál hagyományosan nincs karácsonyfa, nem is minden család állít fát, viszont mindenhol van kis betlehem), bár a sátrak többségéban a betlehemhez szükséges bábukat és karácsonyi télapós-három királyos kellékeket, díszeket lehetett kapni. Na meg persze tele volt a tér mindenféle mutatványossal, ami itt Spanyolországban teljesen megszokott. Van aki zenél, van aki valamilyen maskarába beöltözve bohóckodik (természetesen most akutálisan volt télapó, angyalka, hóember, stb.)

 

(Nem csak) a lányok kedvence volt ez a kecske, aki fütyörészett és táncolt ha egy kis pénzt dobtunk neki.

(Debrecenben is harmónikázott egy fickó de a közterületesek elhajtották :( Zsolti a védelmére kelt, de azt mondták, nincs rendben az engedélye. Nem tudom kit zavart... )

 

 

 

 

 

Debrecenben is megnéztük a kárcsonyi vásárt:

 

Nekem ez a díszítés sokkal hangulatosabbnak tűnik. Karácsonyi zene szólt, ami régen már az agyamra ment mire eljött a karácsony, de most kifejezetten jól jött, tekintve hogy egy héttel előtte még csak halvány szikjrája sem volt bennem az ünnepi hangulatnak. Ez a tengerparton 15-20 fokban, pálmafák mellett kicsit nehezen is megy. Ráadásul a lakást sem igazán díszítettük fel idén, nem volt adventi koszorú, mézeskalács sütés, adventi naptár... Mondhatni az egész ünnepi készülődés egy az egyben kimaradt. Kicsit röhejesen is nézett volna ki ha a lakást díszítem egyébként meg dobozokból öltözünk...

A legjobb a narancsos forralt bor volt (aznap este itthon is csináltunk egy adagot, annyira jól esett)

és a kenyérlángos is isteni volt, nyamm...

(Én kicsit hamisítva szoktam csinálni, külön pirítok lilahagymát, bacon szalonnát és melegítek fokhagymás tejfölt és ezt kenem rá mikróban melegített kenyérfélére (nálunk lehet kapni egy kenyeret, talán svéd import, de nem biztos, na az pont jó kenyérlángosnak)

Amíg mi a vásárban sétálgattunk pont betért hozzánk a Télapó az ajándékokkal.

Itt van egy kis kavar a lányaimnál Télapó-Jézuska témakörben. Mivel én nem vagyok vallásos nálunk a Télapó jön karácsonykor is. Ez annyiban is jól jött, hogy a spanyoloknál (az utóbbi néhány év amerikai filmes ráhatásaitól eltekintve) nem jár Télapó (de Jézuska sem), ott a Három Királyok hozzák az ajándékot. Ez logikusnak is tűnik, hiszen ők tényleg ajándékot vittek. Az angoloknál (ami nálunk ugye nem elhanyagolható hatás) pedig szintén Télapó jár. Viszont a nagyszülők ragaszkodnak a Jézuska sztorihoz, amit a csajok nem igazán értenek. Meg is jegyezték, hogy aki meghalt az nem hozhat ajándékot. És ezzel le is voltak rázva a nagyik...

Idén még simán beleélték magukat a mesébe, bár Petra barátnője felvilágosította őket, hogy Télapó nem is létezik, ő látta, hogy az apukája teszi a zoknikba az ajándékot. Ezt egy kis időbe telt kimagyarázni, de azért sikerült. Ilyenkor nem bánnám ha mégsem értenének annyit spanyolul a gyerekeim...

Szerző: bodnarcsalad  2010.12.25. 15:32 Szólj hozzá!

Címkék: madrid magyarország karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr192538542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása