Mostanában gyakran panaszkodom, hogy nem halad az építkezés. Meg hogy a kocsi még mindig sehol. Erre gyakorlatilag nemtől, kortól nemzetiségtől és minden egyébtől függetlenül rendszeresen a standard választ kapom:

Ez Spanyolország!

Miért is várnék mást? És mindenki belekezd a saját történetébe, hogy ő is épp 9 hónapra kapta meg az autóját, már fél éve vár az új ablakaira... És elkezdődik egymás "túllicitálása" :)

Akkor is én vezetek a kertésszel (ő mondjuk angol) aki még április körül jött ide hogy levágja a ház előtti túllombosodott fát (Szándékosan nem azt írom, hogy megmetszi, merthogy költői túlzás lenne metszésnek nevezni a láncfűrésszel történő formára alakítást  - oké, talán a kertész megnevezés is túlzás, na de őt az ingatlanügynökség küldi meg fizeti, a fa meg nem az enyém, szóval nekem tök mindegy.) Tehát idejött áprilisban egy szép tavaszi reggelen, majd mielőtt munkához látott volna elment, hogy még iszik egy kávét. Azóta várom vissza....

Mondjuk őszintén szólva még mindig a spanyolokkal volt a kevesebb bajom. A konyhabútoros spanyol, ő már kész van a bútorral, csak azt várja hogy a konyhámban befejezzék a festést és jöhessen beállítani. A kandallós spanyol volt, ő is időben jött. A napelemes ellenben angol, rá egy hetet vártunk a nyomáspróba miatt, a munkások a házban oroszok, a főnökük meg belga, na ők a gyenge láncszem a gépezetben, nem értem miért kell 3 napig csempézni egy 2 nm-es wc-t...

Bár ettől függetlenül a spanyolok sem egy kapkodós népség, de ők legalább megmondják előre, hogy mire számítsak (pl. a bútorboltban mondták, hogy augusztusban nem dolgoznak a gyárban, csak szept. közepére lesz itt a bútor. De akkorra itt is lett. A konyhabútoros is mondta, hogy 4-6 hét mire elkészül - de addigra kész is lett.)

Úgyhogy én még mindig a spanyoloknak adom a pontot.

Szerző: bodnarcsalad  2010.10.14. 10:33 7 komment

Címkék: csak úgy spanyolország ház

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr632370743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MuciFoci 2010.10.15. 10:51:43

Jajjj hat az englisheket piszkeraszni kell, mert kulonben elszaladnak tea-breakre, mint a kertesz.

Egyebkent ledobbenve olvasom hogy mennyi angollal van dolgotok. Tudtam hogy sokan mentek oda lakni, de errefele inkabb ugy terjed hogy mindenki sajat ceget alapit, barokat, kavezokat, ettermeket, szallodakat nyitnak, de olyanrol meg nem hallottam egyszer sem hogy valaki kerteszkedjen vagy ingatlant aruljon (nem angoloknak)!

bodnarcsalad 2010.10.15. 14:06:47

Hidd el, amerre mi lakunk az egy modern angol gyarmat. A lakosság nagyobb része nem spanyol, zömében angolok, írek és skandinávok vannak. Ezek nagy része nyugdíjas és itt tölti az utolsó év(tized)eit. Erre épül a nagy biznisz: bárok, éttermek, boltok angol kajákkal, újságárus, tv szolgáltató angol újságokkal és tv csatornákkal, na meg minden ami az élethez kell: angolul beszélő orvos, bankos, pincér, taxis, ingatlanügynök, kozmetikus, fodrász, manikűrös, mittomén... hogy teljesen otthonosan érezhessék magukat. A gondom nekem azzal van, hogy ez akkor is Spanyolország, és ezt jópáran nem akarják tudomásul venni. Itt nekik kellene megtanulni spanyolul és nem a spanyoloknak angolul. Szerintem.
(A kedvencem az az angol beteg akitől mikor kérdeztem, hogy beszél-e spanyolul (direkt mindig megkérdezem, csakazértis:)) ), rávágta hogy nem (szinte felháborodva, hogy is jut eszembe ilyet kérdezni), majd büszkén hozzátette, hogy de angolul nagyon jól beszél! Még szép...

C200UF 2010.10.15. 15:11:02

Napelemes - nyomáspróba?

bodnarcsalad 2010.10.16. 12:28:39

@C200UF:
Bocs, kicsit hanyagul irtam. Szoval van napelem meg napkollektor is, csak mi egyszeruen " a napelemes"-nek nevezzuk a fickot aki csinalja.
A napkollektor csinalja a meleg vizet es arrol fognak mukodni a radiatorok. A radiatorokat felszereltek csak ra kell engedni a vizet (nyomasproba) hogy megnezzek hogy nem eresztenek-e a csovek. Igy nem utolag kell bontani a burkolatot ha megis valahol gaz van. Viszont mig nem jott megcsinalni ezt a probat addig nem tudtak befejezni a jarolapok lerakasat - ergo addig csuszott a fugazas, stb.

bodnarcsalad 2010.10.16. 12:44:27

@C200UF:
Az elobb irtam es nem jelent meg, lehet hogy aztan meg ketszer lesz...

Szoval " a napelemes" napelemet es napkollektort is tesz fel. A napelem az aramot termeli a kollektor meg a vizet melegiti. A meleg vizzel fognak mukodni a radiatorok. A radiatorokat mar korabban felszerelte, csak vartuk, hogy raengedje a csovekre a vizet hogy megnezzek hogy nem ereszt-e. Ez a nyomasproba. Erdemes meg azelott megcsinalni mielott leburkoljak a csovek felett a padlot mert ha valami gond van akkor lehet az egeszet felverni. Es mivel a ficko nem jott idoben, csuszott a jarolapozas befejezese, csuszott a fugazas, stb.

bodnarcsalad 2010.10.16. 12:45:21

Na tessek, most meg itt van mind a ketto :(

C200UF 2010.10.20. 12:38:53

Inkább kettő belőled, mint egy sem :)
süti beállítások módosítása