A Barcelonás fejezetből kimaradt, hogy épp Szent György napján jártam ott, ami a katalánok kb. legnagyobb ünnepe.

A monda szerint Barcelonától nem messze egy faluban egy sárkány pusztított rendszeresen. Hogy elkerüljék a támadásokat, állatokat ajánlottak fel a sárkánynak, majd mikor az állatok elfogytak, egy-egy lányt küldtek áldozatul. Egy nap a király lányára került a sor. A király fele királyságát felajánlotta, ha valaki belép a lánya helyére, de a falu népe nem engedett. San Jordi, azaz Szent György mentette meg a lányt: kardjával szívenszúrta a sárkányt, a földre ömlő vérből pedig rózsa nőtt. A király nagy vagyont ajánlott hősünknek, ő azonban visszautasította és szétosztatta a falu lakói között.

A hagyomány szerint katalóniában ez a szerelmesek napja, a férfiak egy szál rózsát adnak a nőknek, ők pedig könyvet a férfinak. (Egyes helyeken a rózsa mellé a nők egy szál búzakalászt is kapnak. A vörös rózsa jelképezi a szenvedélyt, a búza a termékenységet )

Ennek alkalmából már a reptéren a férfiakat egy könnyvvel, a nőket egy szál rózsával fogadták a légikisasszonyok, és a szállodában is várt egy szál rózsa az ágyamon.

Milyen kedvesek, nem? :)

 

Állítólag a Casa Batllo tetejét ennek a sárkánynak a bőre borítja :)

 

 

 

 

Szerző: bodnarcsalad  2010.05.04. 22:15 Szólj hozzá!

Címkék: barcelona csak úgy spanyolország kirándulás fiesta

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr701975222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása