Általában a Carrefour-ban szoktunk vásárolni. Ez itt az egyik legnagyobb bevásárlóközpont, olyasmi mint otthon a Cora vagy a Tesco. A Corára annyival jobban hasonlít, hogy itt is van hasonló "hűségkártya", amire vásárláskor jóváírják a pontokat. Annyiban ez jobb, hogy itt nem pontokat adnak amit hülye kütyükre lehet beváltani, hanem euro-t írnak jóvá és évente meghatározott időszakonként közlik, hogy eljött a beváltás ideje. Ekkor azt az öszeget amit addig összegyűjtöttél a kártyádon, levonják a vásárláskor a végösszegből. Így spóroltunk a múltkor több mint 25 eurot. :)

Szóval most is ott keringtünk a sorok között. Az egyik részen nemzeti kaják címen kül. országokból származó termékek vannak kitéve, országonként csoportosítva. Van német, angol, orosz, román, stb. (magyar nincs). Egyszer csak a német (!) termékek közt feltűnt a következő:

Gulyás készítéséhez szükséges alappor, magyar módra :)

A termék származási helye Németország, Dissen városa:

Hátul az elkészítési javaslat: 500 g disznóhús... ??? Legjobb tudomásom szerint a gulyás marhahúsból készül, hiszen a gulya szó a marhák összességét jelenti, a gulyás meg az aki ezekre az állatokra vigyázott, nem?

De ezen legalább rajta volt, hogy a gulyásnak némi köze van a magyarokhoz. Viszont nem sokkal mellette meg ezt a konzervet találtam:

Szintén német termék, gulyásleves konzervben. Ezen már egy szó sincs a magyarokról, viszont elolvasva az összetételt ez már marhahúsból van. És ami még feltűnt, külön kihangsúlyozzák, hogy eredeti Tokaji borral készült.

Kicsit elgondolkodtam, hogy aki ezt megveszi valószínűleg echte német kajának fogja gondolni a gulyást - illetve "gulasch"-t. Még a Wikipédiára is benéztem, de egyértelmű: "Több forrás is megegyezik abban, hogy az étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja".

"A gulyáslevest kifejezetten magyar  ételkülönlegességként ismerik világszerte, s közkedveltségnek örvend mind hazájában, mind a külföldi konyhákban. Valóságos nemzeti jelképpé vált, a pulihoz  hasonlóan társítják  Magyarországhoz."

Ezek után fenntartással fogom vásárolni ezekről  a polcokról a termékeket, még az is lehet, hogy amit én mondjuk orosz vagy vietnámi ételkülönlegességnek gondolok arról az adott országban a legtöbben azt sem tudják micsoda ...?

És ha már olvastam a Wikipédiát akkor megosztok veletek egy kis érdekességet, legalábbis én ezt eddig nem tudtam:

"Bármilyen különösnek tűnik, de a gulyás (pörkölt, paprikás) nemzeti étellé válása szoros összefüggésben állt II. József reformtörekvéseivel. Az uralkodó politikájával erősen veszélyeztette Magyarország jogi különállását, mivel azt Ausztriával és Csehországgal  egy egységes birodalomba kívánta olvasztani. A kiváltságait féltő nemesség a magyar nyelv védelme és a magyar ruha újbóli divatba hozása mellett egy egyszerű alföldi pásztorételben vélte megtalálni azt az ételt, amely a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. Kiválasztódásának több oka is volt. Sajátos megjelenése (a paprika szép, egyéni színt adott neki), valamelyes ismertsége, amit az utazók, katonák révén ért el, sokat nyomott a latban, de az elsődleges ok egészen más volt. A gulyást színmagyar ételnek tartották, hiszen az Alföldnek olyan részéből származott (a Nagykunság , a Hortobágy és peremvidékei), amelyet a legkevésbé ért el a Dunántúlon igen jellemző „elnémetesedés”. Ilyen ételt a magyar nemesség asztalán nemigen lehetett volna találni, ezért esett egy pásztorételre a választás."

Szerző: bodnarcsalad  2009.08.04. 15:12 Szólj hozzá!

Címkék: gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr601288404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása