"A KÓRHÁZ" a Hospital de Torrevieja névre hallgat. Néhány éve épült, nagyon modern, csúcsszuper kórház. Az ember fia-lánya csak ámul-bámul hogy mik vannak. (Van egy magánkórház is a városban, a San Jaime, mi mikor először láttuk ezt a kórházat, azt hittünk hogy ez a magán)

Szóval itt dolgozik Zsolti a Sebészeti Osztályon. El sem hisszük. A műtő is szuperül felszerelt, és ami nekünk magyaroknak tényleg meglepő, az egyszer használatos műszereket tényleg csak egyszer használják. (Mondtam is hogy kukázhatna egy kicsit, hogy örülnének otthon mikor hazamegyünk ha beállítana egy zsák műszerrel :) ) Olyan dolgok vannak, amit otthon csak katalógusban láthatott, vagy csak az osztályvezető főorvos használhatta (azt az egy, ezerszer újrasterilizált műszert...) Itt mikor megkérdezte, hogy ebből vagy abból a műszerből, anyagból mennyi van a kórháznak,nem értették a kérdést: "Hát annyi amennyit akar, ha elfogy, rendelnek."

(Ja, az osztályvezető főorvos (aki mellesleg néhány évvel idősebb Zsoltinál), megjegyezte Zsoltinak  "Az én kórházamban ebből csak egy-egy darab van" kijelentésére, hogy "Most már EZ a te kórházad", és itt van minden :)  )

A sebészeti munka "kicsit" bővebb mint otthon. Itt a mellkasi és hasi trauma is hozzájuk tartozik, valamint a nem-traumás eredetű végtagamputációk is. (Már le is vágta egy szeptikus beteg mind a 10 ujját, hát még hallgatni is borzalmas volt) Az általa ismert műtéteket is más technikával csinálják, így vagy ő nem tudja követni, hogy mit csinálnak éppen, vagy neki nem tudnak asszisztálni, mert nem tudják mit akar. Mindegy, majd belerázódnak :) Ezzel nem is lenne gond, csak az a fránya nyelv...  Nagy igazság, hogy amíg nem tudsz beszélni, nem tudod elmagyarázni, hogy mit miért csinálsz, addig nem tudod elhitetni, hogy nem vagy teljesen hülye... Van sok külföldi orvos  a kórházban, a lengyelek különösen ellepték a helyet, velük jól elbeszélget, de a spanyolok, pláne mikor egymás közt beszélnek.... Egyelőre hihetetlen, hogy egyszer talán majd mi is tudjuk így pörgetni??

Ja, amikor bemutatkozott a műtőben mindenkinek a szokásos szöveggel, az egyik altatóorvos visszaköszönt:"Szevasz!" - szlovákiai magyar a srác - szóval kicsi a világ!

Itt a kórház linkje, ha meg szeretnétek nézni:

http://www.torrevieja-salud.com/

 

Szerző: bodnarcsalad  2009.05.11. 11:50 6 komment

Címkék: kórház torrevieja

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr301114743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter64 · http://sunnywalk64.wordpress.com/ 2011.04.04. 19:26:05

Most olvasom vissza a korhazrol szolo bejegyzeseidet. Nagyon erdekesek, mert nekunk, mint laikus 'idonkenti felhasznaloknak', abszolut pozitiv velemenyunk van az itteni egeszsegugyi helyzetrol. Tobbektol is azt hallottuk, hogy a spanyol eu ugy altalaban nagyon toppon van es sokkal hatekonyabb, vmint beteg-baratabb a rendszer, mint otthon. Ezt ti, mint orvosok is igy latjatok?

bodnarcsalad 2011.04.06. 15:32:19

@Globetrotter64:

Az otthoni rendszernek alapvetően két baja van: a pocsékló pénzfelhasználás és a paraszolvencia. Leginkább az utóbbi, mert a betegek azt hiszik, hogy ettől jobb ellátásban részesülnek. (annyiban igaz, hogy ezzel esetleg előrébb tud kerülni a várólistán) Ehelyett szerintem sokkal rosszabbat kapnak. Itt a beteg a szakmai protokollok szerint van ellátva, nem attól függ hogy pl. hogy ki operálja hogy a beteg kinek fizet vagy ki a főorvos, hanem hogy ki az adott területen a leggyakorlottabb. Pl. a sebészetben a gyomrot nem ugyanaz operálja mint a vastagbelet. Otthon a profok "mindenhez értettek": a magyar orvos 10 körömmel ragaszkodik a beteghez és akkor sem küldi máshoz ha nagyon jól tudja, hogy pl. más kórházban jobb lehetőségek lennének, mert fél, hogy elveszíti a beteget és ezáltal a paraszolvenciát. Persze általánosítani nem lehet,de tény, hogy ez a tényező nagyon erősen benne van a magyar eü-ben. (És a magyar betegben is: ha talál pl. egy kedves belgyógyászt akkor a cukrától az infarktusán át a bélbetegségéig mindent vele akar kezeltetni) Az viszont igaz, hogy otthon sokkal könnyebben bejut a beteg a szakorvoshoz, itt sokkal erősebb az alapellátás. (ezáltal olcsóbb a rendszer)
Az angol eü-t személyesen nem ismerem, de tény, hogy egy angol beteget sem hallottam aki haza akart volna menni kezeltetni magát, sőt, van aki mondta, hogy kifejezetten az eü miatt költözött ide (ingyenes gyógyszer a nyugdíjasoknak, rövidebb várólisták, stb.)
Összességében szerintem a spanyol egy egész jó rendszer, mind a beteg mind az orvos oldaláról:)

Globetrotter64 · http://sunnywalk64.wordpress.com/ 2011.04.06. 17:45:41

Szia, erdekes, atjott a valaszod a kommentemre emailben, de most itt nem latom megjelenitve?! Mindenesetre nagyon jol osszefoglaltad a valaszt,koszonom! Azert is kerdeztem, mert pont a napokban talaltam infot arrol, hogy Spo eu-i rendszere a vilagon a 7. legjobb! A magyar pedig meg annal is rosszabb, mint gondoltam...:-/ Gondolom itt jobb es elismertebb dolgozni orvoskent, mint tudtatok ezt otthon tenni.

Globetrotter64 · http://sunnywalk64.wordpress.com/ 2011.04.06. 18:05:19

Azota megjelent a valaszod, igy biztos csak a rendszer trefalt meg ;-)

Globetrotter64 · http://sunnywalk64.wordpress.com/ 2011.04.06. 18:09:18

Na most meg megjelent :) Jol van, akkor csak a rendszer trefalt meg :))

bodnarcsalad 2011.04.06. 19:24:09

Úgy látom ma vicces kedvében van ez a blogmotor :)
Igen, jobban érezzük itt magunkat, egyrészt a munkakörülmények miatt, másrészt érdekes módon a betegek normálisabban viszonyulnak hozzánk itt mint otthon a saját hazánkban, pedig itt külföldi vagyok.
süti beállítások módosítása