Október elején pár napra Galíciába utaztunk, ami "Zöld Spanyolország" része, északon, az Atlanti-Óceán partján található. Egykor kelták lakta terület volt, ez a népzenében, a dudákban és a díszítő motívumokban jelenik meg leginkább. Az itt élő spanyolok magukat külön népnek tekintik (ők a gallegok), külön nyelvvel, mely valahol a spanyol és portugál keveréke. Ottjártunkkor jó 10 fokkal hűvösebb volt mint nálunk, nappal olyan 17-18 fok, felhős ég, de legalább nem esett. Spanyolország északi részein sokkal több csapadék hullik mint errefelé, ezért is zöld minden, fenyők, lombhullatók a jellemző növények, melyeket azért a parkokban tarkít néhány pálmafa is.

A tömegturizmus által nem annyira, illetve "nem úgy" kedvelt terület mint a déli tengerpartok vagy a nagyvárosok mint Barcelona, Madrid vagy Granada. Ide rengeteg zarándok jár az "El Camino" , az Út megtételére, hogy Santiagoba érkezve lerója tiszteletét Szent Jakab előtt. Persze ma már nem mindenki vallási megfontolásból teszi meg a több száz kilométeres utat, sokan a kihívást, egy nagyszerű túrát látnak mögötte. Nem egyetlen útról van szó, itt van egy honlap amin rengeteg információ található, többek között innen szedtem ezt a térképet is.

 

Magyarul és angolul pedig itt vannak olyan "Camino-blogok" amik az út szépségeiről és nehézségeiről írnak. Hátha valakinek kedve támad felkerekedni! Nekem jópár kollégám végigjárta vagy megcsinált rövidebb-hosszabb szakaszokat belőle.

A Camino-t a vándorok jellegzetes vándorbottal járják melynek végén ott láthatjuk a Szent Jakab kagylót, mely egyben a zarándokok jelképe is. Az út során pecséteket kell gyűjteni és sok zarándokszállás van ahol jelképes összegért fedelet biztosítanak az útra kelteknek. A többség gyalog vág neki, de vannak akik biciklivel vagy lóháton teljesítik a távot. Állítólag a vízhólyagokra (amiből mindenki garantáltan begyűjt vagy egy tucatot) a legjobb gyógymód a tű és cérna, de a pontos kivitelezést nem értem...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az út vége Santiago de Compostela-ban a Katedrálisnál található, ami azt hiszem méltó befejezés, akár zarándoklatról, akár "csak" egy nagy túráról van szó. Vannak akik úgy emlegetik a Camino-t mint egy óriási múzeumot, hiszen maga az út gyönyörű vidékeken, városokon visz keresztül, a zarándokok ilyenkor útba ejtik és megcsodálják a helyi nevezetességeket is.

Mások nem elégszenek meg ennyivel, még olyan 80 km-t odább baktatnak és elmennek a Világ végére is. Nem vicc, Amerika felfedezése előtt úgy gondolták, hogy az Ibériai-félsziget nyugati pontján ér véget a világ, ezt a helyet ma is úgy hívják, hogy Finisterre , ami nem más, mint galíciai nyelven a "Fin de Tierra", azaz szó szerint fordítva : a Föld vége. (Azóta tudjuk, hogy Portugáliában van a legnyugatibb pont, de ez mit sem változtat a legendán) Az óceán mellett a kikötőben bronzból készült bakancs-szobor állít emléket a vándoroknak, a hosszú útról ide érkezők itt égetik el a bakancsukat, befejezvén a vándorlást, a lelki megtisztulást vagy teljesítvén a maguk elé kitűzött célt. Azt hiszem megérdemlik a tiszteletet.

Idén idáig nem jutottunk el, de mindenképpen ki akarom próbálni milyen lehet lelógatni a lábam egy szikláról a semmibe a világ végén, úgyhogy még visszajövök! :-)

 

És a jelmondat: No pain, no glory! :-)

 

 

Szerző: bodnarcsalad  2011.10.20. 13:15 2 komment

Címkék: spanyolország kirándulás galícia

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr503317285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter64 · http://sunnywalk64.wordpress.com/ 2011.10.21. 11:49:10

Hu hat mi elmentunk a vegere es nagyon kulonleges elmeny volt latni, ahogy tenyleg egetik a rongyaikat a zarandokok, majd kiulnek a szikla szelere es varjak, hogy a nap lemenjen! Nekem is megjott hozza a kedvem, igaz igy az ut vegen konnyu volt ;-) Szeretem ezeket a vilag vege helyeket felkeresni egyebkent is :))

bodnarcsalad 2011.10.23. 23:33:18

@Globetrotter64:

Mi is tuti megyünk még arra, csak már nagy kitérő lett volna számunkra és a lányok már kezdték unni a banánt, így inkább most kihagytuk.
Amúgy a Camino-hoz nekem is lenne kedvem, bár nem nomád körülmények között. A tömegszállásokon lakás már nem az én műfajom. Szállodákban meg biztos elég borsos lenne, gondolom több mint egy hónap kell rá. Meg persze a családot, munkát sem lehet csak úgy itt hagyni. De azt mondtam, majd ha a gyerekeim mennek és nem érzik cikinek hogy az anyjukat is magukkal húzzák, akkor majd velük legyaloglom, és égetek a Világ Végén bakancsot :-)
süti beállítások módosítása