Ha már az utcában jártunk meg akartuk nézni a közeli nevezetességeket és ettől még az időnként szemerkélő eső sem tudott minket visszatartani.

(Az esernyő-szerzés egy külön sztori: előző este a Sagrada Familia-t csodáltuk épp mikor eleredt az eső. De nem csak úgy esett, hanem szó szerint szakadt, de mivel zárták az épületet (este nyolcig vannak nyitva) ki kellett mennünk. Hihetetlen az utcai kínai/néger bóvliárusok átalakulása: mikor bementünk még napszemüveget, bizsut, hamis Rolexet árultak, mire kijöttünk mindegyiknél esernyő volt :) Így lett 5 euroért esernyőnk. Abban a zuhéban senki nem alkudozott. :) )

A követségi ügyintézés után az Avda Diagonálon sétáltunk tovább és a Tüskés házat (Casa de les Punxes vagy másik nevén Casa Terrades) néztük meg. Tündérkastélynak is hívják, tényleg mesés a kis tornyaival, csipkés homlokzatdíszeivel olyan középkori hangulata van. 1905-ben épült Puig i Cadafalch tervei alapján. Amúgy lakóépület és belülről nem látogatható, de ha erre jár valaki (és szinte mindenki megnézi a Pedrerát, onnan már csak két saroknyira van), ne hagyja ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visszafelé szinte szemben van a Quadras báró palotája, ami most Ázsia-ház néven a keleti kúltúra központja: nyelvoktatás, kiállítások, könyvtár, kül. tanfolyamok vannak folyamatosan. Valahogy ezt a részt elkerülik a túristák, senkivel nem találkoztunk, pedig ingyenesen látogatható szép épület. Szintén Cadafalch tervei alapján, az 1900-as évek elején épült.

A lépcsőház is gazdagon díszített és a szobák is nagyon szépek voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fel lehet menni a tetőre, gyönyörű a kilátás, a Tüskés ház mögött láthatók a Sagrada familia tornyai.

Innen már csak egy pillantást vetettünk a Kőbányára (La Pedrera), ami már Gaudi alkotás és ennek megfelelően irtó hosszú sor kígyózott előtte amit nem volt kedvünk kivárni. Majd legközelebb :)

Az alsó szintjein ma a katalán Caixa bank irodái találhatók (eredetileg is irodaháznak és lakóépületnek készült), de a fenti emeleteken Gaudi múzeum és egy lakás van berendezve, valamint a tetőre is fel lehet menni, híres az érdekes formájú kéményeiről: olyanok mintha sisakos katonák lennének :) Persze a múlt század elején eléggé meghökkentette az embereket az efajta építkezés, állítólag azt mondták, hogy aki ebben lakik az ne is kutyát tartson háziállatnak hanem kígyót. (Hová jut a világ, ma meg már csomóan tartanak kígyókat, úgyhogy ezen a beszóláson nem is döbbenünk meg annyira...)

Szerző: bodnarcsalad  2011.05.09. 23:49 Szólj hozzá!

Címkék: barcelona spanyolország kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr552891842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása