Idén itthon maradtunk Húsvétkor, a helyi felvonulást néztük meg. Mint tavaly írtam  a granadai húsvétról, errefelé egy hetes ünnepről van szó, Virágvasárnaptól Húsvétvasárnapig tart a Szent Hét (Semana Santa) - mondjuk nem nagyon van olyan dolog amit ne több napig ünnepelnének... Meg merem kockáztatni, hogy itt a húsvét nagyobb jelentőséggel bír mint  a karácsony.  Csütörtök és péntek munkaszüneti nap, viszont húsvét hétfő már nem.

A körmenet résztvevői arcukat elfedve jellegzetes jelmezben vonulnak az utcákon. Az arc elfedése a szenvedést, a fájdalmat kívánja jelképezni, illetve szégyent, hogy Jézust keresztre feszítették. Vasárnap a feltámadás örömére leveszik a maskarát és enélkül járják az utcákat.

Az egész család szerepel, a gyerekeket is bevonják. Nagyon készülnek rá, az egyik ápoló srác még szakállt is növesztett, mert az egyik nap ő játszotta Jézus szerepét :)

Először egy virágokkal feldíszített szobrot cipelnek (ezek irtó nehezek, vagy 20-30 ember kell hozzá hogy elbírják), és nagy dicsőségnek számít ha valakit kiválasztanak a feladatra. Aztán ezeket követik a nazarenok és további szobrok melyek a passio jeleneteit vagy szenteket ábrázolnak. A nazarenok színes jelmezbe öltözött csuklyás emberek, különböző vallási csoportokhoz tartoznak és ennek megfelelő színekben jelennek meg. Őket zenekarok kísérik. Több órán át lassan vonulnak az utcákon, és még cukrot is osztogatnak. :) Igen komoly mennyiséget sikerült begyűjteni. :)

Képekben:

 

Szerző: bodnarcsalad  2011.04.26. 23:38 Szólj hozzá!

Címkék: húsvét spanyolország torrevieja

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr322858102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása