Valamelyik nap a főnökkel beszélgettünk ügyeletben és valahogy szóba jött a valenciai nyelv (valenciano) is. Mivel ő jól beszéli, mondott néhány dolgot. Röviden összefoglalva kb. olyan mintha a spanyol szavaknak leharapnák a végét :) De azért ennyire nem egyszerű. Olyannyira nem, hogy elmesélt egy történetet:

A kis falvakban az idősebbek közt sok olyan van aki csak valencianot beszél, és egy ismerőse mikor hivatalos ügyben ment Madridba őt kérte meg, hogy tolmácsoljon neki :) Persze a fiatalok közt azért már nem nagyon van ilyen, az országos tv csatornák, mozi-szinkronok castellano-ul vannak. No meg az iskolában is kell tanulni, bár itt a valenciano is kötelező, ugyanúgy ahogy Barcelona környékén a katalán.

Pl. a 'Jó napot' : ahogy én tanulom castellano-ul 'Buenos días', catalanul és valenciano-ul 'Bon dia', galíciaiul 'Bom dia' vagy 'Bons dias' stb. 

Aztán még beszéltünk egyéb nyelvjárásokról is,  majd megkérdezte, hogy ha Ibizára megy csajokat felszedni :)) akkor szerintem hogy érdemes köszönni?

Hát úgy hogy hello baby :) (mivel ott csak külföldit találni) 

Szerző: bodnarcsalad  2010.07.15. 22:15 Szólj hozzá!

Címkék: spanyol nyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://bodnarcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr42154420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása